Kultura

DUBROVNIK 2020 Predana završna kandidacijska knjiga

DUBROVNIK 2020 Predana završna kandidacijska knjiga

Dubrovački tim za pripremu kandidature Grada za Europsku prijestolnicu kulture predao je završnu kandidacijsku knjigu Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Time je ispunjena prva i najvažnija obveza u drugoj i konačnoj fazi kandidature hrvatskih gradova za Europsku prijestolnicu kulture.

Kandidacijska knjiga će uz prezentaciju pred prosudbenim povjerenstvom biti presudna u odluci – koji će hrvatski grad zajedno s irskim gradom-partnerom biti središte europskog kulturnog i umjetničkog života 2020. godine.

Kandidacijska knjiga je, kao i u prvoj fazi procesa, zamišljena kao skup na desetke konkretnih pitanja podijeljenih u šest poglavlja koja se bave temama: dugoročnog kulturnog razvoja grada i uloge EPK u tome, europskom dimenzijom projekta, dosegom u zajednici, komunikacijom i marketingom, postojećom kulturnom infrastrukturom te upravljanjem i financijama.

Središnji dio knjige zauzima program za 2020. godinu koji je za razliku od prvog kruga kandidature morao biti detaljno razrađen te iz ideja prijeći u konkretne projekte koji će se realizirati od 2016. do 2020. godine. Programsko poglavlje, samim time zauzima i najveći dio završne kandidacijske knjige čije su “mjere” također strogo propisane i ne smiju prijeći 100 stranica.

Koncept dubrovačke kandidature začet u prvoj fazi procesa i nazvan Grad u nastajanju ostao je jednak, ali proces rada na kandidaturi ga je dodatno produbio i konkretizirao što kroz programski dio, što kroz poglavlje europske dimenzije i razvoj partnerstava s hrvatskim i europskim gradovima.

Rad na programu i sam proces dao se osjetiti i kroz tzv. ‘predprodukciju’ koja se odigravala u Dubrovniku posljednjih mjeseci: kroz radionice i prezentacije (u području baštine, eksperimentalne muzike, vizualne umjetnosti, teorije umjetnosti), organizirane šetnje, gostujuća predavanja i umjetničke intervencije u projektu Grad kandidat: Razotkrivanje.

Odluka o hrvatskom gradu koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture bit će donesena krajem mjeseca ožujka. Predaja knjige je tek prva obaveza koju treba ispuniti. Kroz sljedećih mjesec dana, dubrovački tim će aktivno pripremati prezentaciju pred prosudbenim povjerenstvom, ali i dalje aktivno raditi na pripremi programa i komunikaciji sa zajednicom i lokalnim kulturnim sektorom. Bez sudjelovanja i potpore zajednice i lokalnog kulturnog sektora, Europska prijestolnica kulture ima malo smisla.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist