Aktualno

Dubrovčanin u borbi protiv Googlea i Facebooka

Dubrovčanin u borbi protiv Googlea i Facebooka

Rođeni Dubrovčanin Alan Đurić mnogima je dobro poznato ime u svijetu tehnologije. On je suosnivač i izvršni direktor švicarske tvrtke Wire, koja stoji iza istoimene aplikacije za, kako kažu, najsigurniji instant messaging na svijetu. Aplikacija omogućava end-to-end enkripciju poruka te glasovne i video pozive. Svjetlo dana ugledala je krajem 2014., a dostupna je za iOS, Android, OS X, Linux i Windows operativne sustave. Alan je također radio i na razvoju Skypea, a njegov suosnivač Janus Friis podupro je i razvoj Wirea. Uz to, rani je pionir VoIP-a te ima iza sebe više od desetljeća iskustva i aktivnog doprinosa razvoju VoIP-a i brojnih današnjih internetskih standarda IETF, ETSI i ITU). Danas je u Varaždinu otvorio konferenciju o informacijskoj sigurnosti FSec.

Ekipa Netokracije razgovarala je s njime o širokom spektru tema, a među ostalim i o online privatnosti. Alan je u Varaždinu govorio o privatnosti podataka i sigurnosti komunikacije na internetu. Ako uzmemo u obzir da se sve što radimo na internetu na neki način motri ili se prikupljaju podaci korisnika, dovoljno je pogledati primjer velikih tehnoloških tvrtki ili svega što je na vidjelo iznio slučaj Snowden, jedno od pitanja bilo je i je li online privatnost uopće moguća.

– U Wireu svi vjerujemo da je to moguće, počevši od samih osnivača Janusa Friisa (osnivač Skypea) i mene pa da svih ostalih u firmi, ovo nam je motivacija i misija, kao što nam je sa Skypeom bila motivacija i misija razbijanje monopola telekom konglomerata na telefonske pozive, na isti način vjerujemo da moramo razbiti monopol na privatnost naših podataka od strane današnjih internetskih konglomerata, počevši od Facebooka, Googlea pa nadalje.

Upravo zato sam neizmjerno ponosan na svoj tim, kao i na činjenicu da je Wire preporučen za korištenje u svrhu zaštite privatnosti podataka od strane samog Edwarda Snowdena – rekao je on.

Razgovor u cjelosti pročitajte OVDJE.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist