Zanimljivosti

Dubrovčanin Srećko Ban kapetan najnovijeg broda Royal Caribbean

Dubrovčanin Srećko Ban kapetan najnovijeg broda Royal Caribbean

Dubrovčanin Srećko Ban prvi je kapetan najnovijeg broda tvrtke Royal Caribbean International „Quantum of the Seas“.

„Quantum of the Seas“ isplovio je jučer iz njemačke luke Bremerhaven, gdje je izvršena primopredaja, te krenuo za britanski Southampton, gdje ga 2. studenog čeka ukrcaj prvih gostiju za prvo transatlantsko putovanje do ‘home port’ luke Cape Liberty Cruise Port u gradu Bayonne (država New Jersey, SAD). Potom slijedi plov do Bahama i Kariba, a na kraju sezone u svibnju 2015. godine selidba u novu ‘home port’ luku Baoshan, distriktu kineskog velegrada Šangaja.

– Izabrali smo najbolje vrijeme za početak plova s obzirom na plimu, mjesečeve mjene i vjetar. Ne možemo imati previše vjetra – rekao je na isplovljavanju 47-godišnji ‘Felix’ Ban, koji je svoju pomorsku karijeru, započeo na trgovačkim brodovima, a potom se pridružio cruiser kompaniji iz Miamija. Osim Bana, i zapovijednik stroja je Dubrovčanin – Nikola Petrović.

„Quantum od the Seas“, cruiser na 18 razina i težine 167.800 tona, treći najveći na svijetu, izgrađen je u brodogradilištu Meyer Werft u njemačkom Papenburgu. Vlasnici iz Royal Caribbean prozvali su ga prvim svjetskim ‘pametnim’ brodom (npr. pića u barovima služe robotičke ruke), a njegova vrijednost procjenjuje se na 1,15 milijardi dolara.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist