Kultura

Dubrovčanin dirigira Šibenčanima i pobire ovacije

Dubrovčanin dirigira Šibenčanima i pobire ovacije
Dubrovnik, 26.08.2016. 4. Medjunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto Otvorenje Festivala uz program U susret buducnosti DSO, dirigent Christoph Campestrini i pijanist Yuri Favorin

S nedavno održanog drugog Međunarodnog zbornog natjecanja “Aurora cantat” u Karlovcu, maestro Ivo Lise, jedan od najmlađih dirigenata u povijesti Šibenskog pjevačkog društva “Kolo”, vratio se s trostrukim zlatom. Njegovo je “Kolo” osvojilo prvo mjesto u svojoj kategoriji, vodička klapa “Oršulice” (čiji je voditelj) vinula se također na pobjedničko prijestolje, a Lise je proglašem najboljim dirigentom prestižne manifestacije, piše Šibenski.

Veliki uspjeh rođenog Dubrovčanina sa šibenskom adresom, profesora violine i pročelnika Gudačkog odsjeka Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, svakako je direktan povod “gostovanja” maestra u našoj rubrici. Indirektnih se može naći koliko hoćete jer se Lise, iako tek 36-godišnjak, još za vrijeme studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji “kalio” kao voditelj klapa iz Zagreba, Vrbovca i Siska. Već tada je osvajao nagrade na festivalima u Omišu i Kaštelima, a kada se sa suprugom Zrinkom doselio u Šibenik, u ljeto 2007. odmah je počeo suradnju sa ženskom klapom “Oršulice”.

Kako se dobar glas odmah pročuje, Lisi nije trebalo dugo da se poveže i s vodičkim muškim klapašima – “Bunarima” i “Godimentima”, pa s Mješovitim zborom “Lira”, s mješovitom klapom “Kanela” iz Biograda i muškom klapom “Cima” iz Šibenika. U međuvremenu je dobio i posao u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, a s njim i vođenje Gradskog komornog orkestra. Sve je, veli, stizao iako su neke probe, naročito Komornog orkestra, znale početi i u 22.30, a završiti u pola noći.

– Poziv iz “Kola” dobio sam prije četiri-pet godina, ali stvarno sam bio prezauzet i u toj fazi sam osjećao kako još uvijek nije sazrelo vrijeme za tu odgovornu zadaću. Kad su me ponovno pozvali u rujnu prošle godine – nisam dvojio. Posložile su se kockice, stekao sam dodatno iskustvo i osjetio sam da je to pravi trenutak. Valjalo je još s Mješovitim zborom “Lira” odraditi božićni koncert i tako sam sredinom siječnja došao u “Kolo”.

Bio sam svjestan činjenice da je riječ o svojevrsnom simbolu Šibenika, zboru koji će uskoro obilježiti 120 godina djelovanja, te da se bilo kojem obliku suradnje s takvom institucijom treba pristupiti s uvažavanjem i poštovanjem. Iskreno, nisam ni znao što me čeka, ali već je prva proba razbila sve nedoumice. Jednostavno smo međusobno “kliknuli”. Vidio sam po licima “kolaša” da su zadovoljni, a i ja sam se, kao dirigent, osjetio slobodnim, osjetio sam da s njima mogu biti onaj istinski ja – otkriva Lise.

Za prvo mjesto na “Aurori cantat” kaže kako je plod zajedničkog rada, lijepog i konstruktivnog ozračja u kojemu svatko daje svoj maksimum. Nakon nepunih šest mjeseci svoje “kolaše”, veli, još upoznaje i kao pjevače i kao ljude. Zato mu je prvo zajedničko putovanje u Karlovac bilo toliko dragocjeno.

– Dirigentska palica “Kola” dirigentu je isto što i vozaču ključevi cadillaca. Svjesni ste da imate vrhunski materijal s kojim se mogu postići vrhunski rezultati – zaključuje Lise.

Za kraj tek da pripomenemo kako će “Kolo” na tvrđavi “Barone” nastupiti već 14. srpnja, a tri dana poslije pjevat će i u Drnišu. Ljetnu sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila, i to uoči Dana grada i blagdana sv. Mihovila, zatvorit će koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere “Gubec-beg”. Što reći nego – bravo maestro, bravo “Kolo”!

 

FOTO: Ilustracija

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist