Kultura

Dubrovčanima se predstavila ustanova ‘Ivan Matetić Ronjgov’

Dubrovčanima se predstavila ustanova 'Ivan Matetić Ronjgov'

Ustanova ‘Ivan Matetić Ronjgov’ predstavila se dubrovačkoj publici u petak navečer u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Ovom prigodom Dubrovčani su mogli spoznati bogatu čakavsku baštinu te saznati više o liku i djelu velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova, po kojem ustanova iz mjesta Ronjgi i nosi ime.

Osim Mješovitog pjevačkog zbora Ronjgi, nastupili su sopci na sopilama Damjan Šamanić i Darko Čargonja, pjesme je recitirao čakavski pjesnik Zoran Sušanj, a prikazan je i zanimljiv dokumentarni film ‘Matinjada po Ronjgovome’ o životu Matetića Ronjgova.

– Naš DKZ i MPZ Ronjgi razmijenili su gostovanja. Mi smo u listopadu 2014. bili u Rijeci, a oni su sad na uzvratnom posjetu. Pjevamo zajedno, ali se i družimo, upoznavamo – rekao je tom prigodom predsjednik Dubrovačkog komornog zbora Josip Lopižić.

– Osnovni cilj ustanove je očuvanje naše kulturne baštine i autohtone glazbe gornjeg Jadrana, dakle Primorja, otoka i Istre – kazao je ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i umjetnički voditelj MPZ Ronjgi Darko Čargonja, koji je ukratko predstavio djelokrug rada Ustanove, koju je osnovala Primorsko-goranska županija.

Inače, Dubrovčani će imati priliku još jednom čuti ovaj zanimljiv zbor i to u subotu navečer u 19.30 sati u Dominikanaca na zajedničkom koncertu s Dubrovačkim komornim zborom, čime će biti zaokružen trodnevni program suradnje dva zbora prijatelja.

Prezentacija Ustanove ‘Ivan Matetić Ronjgov’ održana je u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i Dubrovačkog komornog zbora.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist