Natrag
22.9.2017 03:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovčanima se predstavila ustanova ‘Ivan Matetić Ronjgov’

2.10.2015 @ 22:45 Baldo Marunčić Kultura
11;11

Podijelite:

Ustanova ‘Ivan Matetić Ronjgov’ predstavila se dubrovačkoj publici u petak navečer u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

Ovom prigodom Dubrovčani su mogli spoznati bogatu čakavsku baštinu te saznati više o liku i djelu velikog hrvatskog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova, po kojem ustanova iz mjesta Ronjgi i nosi ime.

Osim Mješovitog pjevačkog zbora Ronjgi, nastupili su sopci na sopilama Damjan Šamanić i Darko Čargonja, pjesme je recitirao čakavski pjesnik Zoran Sušanj, a prikazan je i zanimljiv dokumentarni film ‘Matinjada po Ronjgovome’ o životu Matetića Ronjgova.

– Naš DKZ i MPZ Ronjgi razmijenili su gostovanja. Mi smo u listopadu 2014. bili u Rijeci, a oni su sad na uzvratnom posjetu. Pjevamo zajedno, ali se i družimo, upoznavamo – rekao je tom prigodom predsjednik Dubrovačkog komornog zbora Josip Lopižić.

– Osnovni cilj ustanove je očuvanje naše kulturne baštine i autohtone glazbe gornjeg Jadrana, dakle Primorja, otoka i Istre – kazao je ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i umjetnički voditelj MPZ Ronjgi Darko Čargonja, koji je ukratko predstavio djelokrug rada Ustanove, koju je osnovala Primorsko-goranska županija.

Inače, Dubrovčani će imati priliku još jednom čuti ovaj zanimljiv zbor i to u subotu navečer u 19.30 sati u Dominikanaca na zajedničkom koncertu s Dubrovačkim komornim zborom, čime će biti zaokružen trodnevni program suradnje dva zbora prijatelja.

Prezentacija Ustanove ‘Ivan Matetić Ronjgov’ održana je u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i Dubrovačkog komornog zbora.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana