Zanimljivosti

Dubrovačkoj DUZS plaketa za poseban doprinos

Dubrovačkoj DUZS plaketa za poseban doprinos

U vojarni Zemunik ovih dana je obilježena 22. godišnjica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te 21. godišnjica pogibije šestorice pripadnika postrojbe poginulih u Škabrnji u ožujku 1993. godine.
Obilježavanju Dana 93. zb prisustvovali su načelnik stožera HRZ i PZO-a brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan, djelatnici baze, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje te drugi uzvanici.

Obilježavanje Dana postrojbe započelo je u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja na desetoricu poginulih hrvatskih branitelja u operaciji „Maslenica“ u Škabrnji: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnika 93. zb i 7. domobranske pukovnije.

Vijenci u spomen na poginule branitelje položeni su na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak, a potom i kod spomen-obilježja u Škabrnji. Svetu misu zadušnicu služio je vojni kapelan Ivo Topalović s mjesnim župnikom don Tomislavom Sikirićem.

Središnja svečanost obljetnice osnutka 93. zb održana je u vojarni Zemunik. Čestitajući Dan baze u ime zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadir Miroslav Kovač je naglasio kako se razvojem novih sposobnosti u Zemuniku stvaraju i preduvjeti za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta. Napomenuo je i kako produženje resursa na helikopterima Mi 8 kroz kapitalni remont osigurava 93. zb provedbu misija i zadaća, pružanje potpore drugim granama OS RH, kao i nastavak potpore civilnoj zajednici kroz medicinske letove i akcije traganja i spašavanje. „Ciljevi su nam dostizati i razvijati zadane sposobnosti kroz stručno usavršavanje djelatnika te održavanje i modernizaciju postojeće tehnike, a vaše ideje, nove programe i rješenja koja nam nudite pokazatelj su kako je ova baza uistinu baza visokih potencijala i mogućnosti“, rekao je brigadir Kovač.

Zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan istaknuo je kako je u 2013. godini na sedam tipova letjelica u 93. zrakoplovnoj bazi ostvareno gotovo 6.000 sati naleta i to u Eskadrili transportnih helikoptera i u Protupožarnoj eskadrili prosječno po pilotu 82 sata, 88 sati u Eskadrili aviona, te 103 u eskadrili helikoptera. Školovanje je uspješno završilo šest novih pilota, a kroz 17 naraštaja sveukupno je školovano 240 pilota. Pukovnik Lučan je rekao i kako vjeruje da će školovanje omanskih pilota dati novi zamah u razvoju 93. zb kroz nove obučne procese, ali i opremanja i ulaganja u sveukupnu infrastrukturu kako bi postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima

U sklopu svečanosti djelatnicima 93. zb uručene su pohvale i priznanja, te posebne plakete postrojbe zaslužnim pojedincima za prezentaciju rada baze.
Plakete su dobili pročelnik Županijskog centra 112 Dubrovnik Goran Violić, redatelj Stipe Božić, urednik na HRT-u Đuro Tomljenović, studio Fox Zadar i novinarka Hrvatskog vojnika Leida Parlov.

Na svečanosti su sudjelovali i pripadnici dubrovačke DUZS kojoj je dodijeljena plaketa postrojbe za doprinos u radu i djelovanju postrojbe.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović