Kultura

DUBROVAČKO TALIJANSKA POVEZANOST Dogovorena posudba tri vrijedna djela Marina Držića

DUBROVAČKO TALIJANSKA POVEZANOST Dogovorena posudba tri vrijedna djela Marina Držića

Dragi prijatelj Cristiano Pambianchi, odvjetnik iz Milana, istinski prijatelj Hrvatske i veliki zaljubljenik u hrvatsku književnost, sudionik ovogodišnje Feste svetog Vlaha, koji je u župskoj narodnoj nošnji sudjelovao u procesiji svetoga Vlaha, ima važnu ulogu u obilježavanju 450 godišnjice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Ovim riječima Dom Marina Držića i ravnatelj Nikša Matić nastavljaju suradnju s Milanom, upravo uz pomoć Pambinachija. Prenosimo objavu:

Naime, posredovanjem Cristiana i predsjednice Hrvatske zajednice u Milanu gđe. Snježana Hefti uz iznimno snažnu diplomatsku potporu generalne konzulice RH u Milanu gđe. Iva Pavić, Dom Marina Držića dogovorio je posudbu tri iznimno vrijedna izdanja Marina Držića, od kojih su dvije editio principe iz 1551. godine a koje su pohranjene u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu.
Radi se o Tireni, drami u pet činova, pisanoj dvostruko rimovanim dvanaestercima (1690 stihova) koja je prvi put objavljena 1551. u Veneciji u tiskari Andree Arrivabenea, prikazana u Dubrovniku godišta MDXLIII.

Druga knjiga PIESNI MARINA, | DARXICHIA VIEDNO | STAVGLIENE | SMNOSIM | DRVSIM LIEPIM | STVARMI | M. D. L I. tiskana je u Veneciji u tiskari Niccolòa Bascarinija, također 1551 godine a treća knjiga je Tirena, komedija Marina Držića, tiskana u venecijanskoj tiskari Marca Ginammija, iz 1630. godine.

Hvala Cristiano Pambianchi za svu ljubav koju imaš za tvoju drugu Domovinu?. A u međuvremenu s dragim prijateljima i kolegama pripremamo projekte prezentacije dubrovačke kulture u Milanu.

#450godinasmrtiMarinaDržića

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist