Vaše vijesti

“Dubrovački“ visovi na Ivanici & “Golf“ grad na Srđu

“Dubrovački“ visovi na Ivanici & “Golf“ grad na Srđu

Izvrsna prijateljica izvrsno piše: „ Marko ovo nije jasno, pa oni će sada riješiti ovim pitanje vode i kanalizacije Ravnog i Ivanice i to preko nas kako bi mi tako zaštitili Omblu od njih.“
„Čitajući“ što nam se piše, toliko toga „ne“ vidimo a kamo li kako nam prodaju maglu i stvaraju, tobože nametnute im probleme. Kad ih proizvedu… naivni od Njih zahtijevaju da ih riješe a oni to jedva dočekaju kako bi napravili ono što su i planirali uraditi. “Glas grada“ je u svom broju od 25. siječnja 2013. godine objavio članak u kojemu se „sramežljivo“, za one koji ne čitaju između redaka, i RAZVIDNO za one koji stvaraju probleme, vidi cijev bušotine nedaleko Golubovog kamena (iznad Viline špilje).
Ivica Ban je nakon godinu dana prošetao i na istom tom mjestu isto to uočio i razglasio. Prije par godina usudih se kritizirati Prof.dr. Obradovića, a godinu dana poslije kritizira ga cijela skupina komentirajući njegove crne bisere. Slijedi poučni zaključak da je otvoriti oči omamljenima prva pomoć prema svjesnosti.
Očito je. Vlasti muljaju i lažu da ne znaju za bušenja i šute o tome kako im je malverzacija oko HE Omble oborena zdravim razumom. Sad se pripremaju za napad s druge crte uključivanjem u igru „dobrobiti“ napretka? s obje strane granice u korist dobro poznatih kapitalaca. Dugo se već upozorava na to da je gospodi potrebna VODA za Golfograd a sad i za „Dubrovačke“ visove na Ivanici. Čak je i HEP nakon razotkrivenih prljavih radnji oko Omble prisiljen priznati, u svom službenom glasilu, da prvenstveni razlog namjere izgradnje hidroelektrane nije struja nego ,do duše sve skuplja nam, VODA. Hidroelektrana na Ombli je zaustavljena čistom matematikom. Oko Dubrovnika je za sad planirano (bez potrebe gradnje HE Ombla) toliko struje, od vjetroelektrana i HE Plat, da je ta ukupna količina na razini proizvodnje polovice jedne nuklearne elektrane. Te činjenice su razbile HEP-ove političke mentore i glavešine, i natjerale gospodu iz EBRD banke da odustanu od jamljanja crkavice iz naših špaga a ne zaštita zelenila. Stavljanje zaštite zelenila u prvi plan po pitanju očite malverzacije na Srđu je pogrešno. Veliki propust bio je bavljenje gotovo isključivo pitanjima ekologije a ne poveznice praznoga Grada i HE Omle, tunela i Srđa, pa tako i Prevlake i Tri sestrice. Isto tako i nemanje zamisli o tome što bi gore moglo biti i što bi MI mogli gore napraviti.
Da su inicijativa Ombla je naša, i Ostali, zadržali retoriku samo na pitanjima ekologije, blago rečeno, bili bi prošli jednako kao inicijativa Srđ je naš. Unatoč iznimnoj borbi izgubili bi rat. Naša Rijeka je u dosadašnjim bitkama obranjena a rat za Omblu se nastavlja… Ni Srđ još nije pao !
Teško se braniti od pomahnitalog kapitala, više-manje, prljavih namjera i goloruki se hvatati u koštac sa onim što je interes hrvatskih vlasti i njihovih profesionalnih kohorti „stručnjaka“ za totalnu rasprodaju. Vlada RH od svih najavljenih investicija?!? Za najveću drži (i jedinu) onu tobožnju investiciju na Srđu. Politika je očito “obnevidjela” a mi prisiljeni ići njenom naizgled slijepom Ulicom isprepletenih privatnih interesa. Zgodno je… Kad zapne voda za Golfograd sasvim slučajno se pojavi spasonosno rješenje opet iz Amerike za Grabovicu. Drži nas se ko malo vode na dlanu a s njega curi na sve strane.
Nije jasno iz okvira pristupa problematici Srđa, na osnovama manje znanstvenima od onih iz sapunice Zora dubrovačka, što će nam Srđ i Konavoska brda i Dubrovačko primorje. Jednostavno smo u Domovinskom ratu svu tu “golet i krš“ i bezvrijednu Vam zemlju, mogli mjesto krvlju braniti, prepustit protivniku i strancima, koji su je tako silno željeli i žele. Tad su šačice branitelja čuvale porodice, poglavito djecu, unuke i onih koji bi Našoj mladosti oduzeli zemlju more i zrak za život u budućnosti. Možda dođe u ovoj, danas jadnoj, Zemlji vrijeme kad će se splitski Marjan i Sljeme prodati stranim “investitorima”, kao poljoprivredno zemljište, a potom se na njima sagraditi golf igrališta, velebne vile i apartmani i ogradit žicom. Onda će se neki sjetit da se mogu njihova djeca popet im na onu stvar… ako i nje budu imali jer nemaju pod njom loptica. Malverzacija Golfograd nije na čast “investitora” a na sramotu je kažu kvislinga, domaćih izdajnika. Valjda USKOK istražuje Gradonačelnikovu prijavu a žalosno i Crkva nam je iz-garažirana. Ne pripisujte mi sarkazam, doista je to tužno.
O Ombli, i njezinim javnosti gotovo nepoznatim braniteljima, nije gotovo ništa jasno osim da je obranjena u miru teže nego u ratu i taj “rat” za nju i danas traje. Ko kaže da izvorišta ne mogu bit privatno vlasništvo ako se ne izborimo za to da ostanu Naša. U Njemačkoj su naime privatizirane vode i više nisu ljudsko pravo.
Novac je tu da se troši dok ima onih od kojih se uzima. Potom nema ni novca ni projektanata a kamo li realizacije projekta (mala kuharica ala Čačić) Ostaju samo leteći mostovi i grbave prometnice i tuneli bez dna u nekad GRADU instituciji Svijeta, a danas gradu bužakuli EU-ropskoj , koja bi se utješno mogla nazvati njihovim “kulturnim” središtem?!?.. dok im otplove zidine u pokriće za nove rasprodaje… jer “investicije” koštaju a preskupih i preplaćenih trafostanica, tunela, kabela i kopanja rovova nikad dosta… ZA KOGA !… ZA NAROD?
Problem rasprodanoga Dubrovnika je očit kao i val u oluji visok 20 među onima prosječne visine od 10 metara. Što reći o vlastima, kad bahatošću interesnog miljea nezasitni nipodaštavaju postojanje oluje. Što se tiče kanalizacijskih i odvodnih voda, dovoljno je reći da za Golfograd taj problem ne postoji jer opće nije planirano njegovo rješavanje. Objašnjenje je da će to oni gore sami napraviti, valjda super djelotvornim samoodrživim načinom bez uticanja u Jadransko more. Da im vjerujemo???… Možda, no samo do prve točke suočavanja sa stvarnošću i otpadnih voda zagađenih pesticidima i fekalijama… E, a sad, govoriti Onima, koji su odobrili gradnju Grada bez kanalizacije, iznad donedavno Grada a danas grada, je i te kako potrebno, makar teško da je isplativo jer će Oni ( ta gospoda “velmože, vlastela i poklisari” od Dubrovnika, ostvarivši za sebe određene „sitno“ im korisne transakcije, ostaviti djecu Grada u fekalijama, a i svoju ukoliko ih ne zbrinu po bijelome svijetu, uvjereni da će na taj način biti spašeni od sudbine Onih upamćenih kao farizeji, lakeji i na posljetku izdajice u oluji, koja nas je snašla, a oni kupili munitu, dok ona ne prođe, umjesto da su sviješću i savješću spašavali Grad i Dubrovnik i Domovinu. Sve njihove, po nekima propasti, ako do njih dođe, vidimo da bi nas, kako stvari idu, mogle koštati i zidina Grada, na izgled neuništivih. Nut što se ne može u ratu, možda je moguće u miru. A Grad smo MI. Živi bili pa vidjeli .
Na žalost većina ne vidi, a njima na vlasti 10.000 Dubrovčana (spartanskih) u kolopletu tobožnje demokracije ništa?!? ne znači. Nemaju savjesti dok im se ona (savijest) ne utuvi u glavu, no demokratizam očito nije za to pogodan način jer ih on opravdava. Tako smo dovedeni u stanje da na žalost “Mi”,naizgled tobože svi skupa, sami svoje seruckamo a od onih gore bušača preko Grane bi da oni svoje peruckaju. Politika nas vodi u središte oluje no mnogi toga nisu svjesni jer im se još nije zatresla kuća… a oluja je oluja… čisti i nosi sve pred sobom. Držite se. Dok među ljudima ima Čovjeka bit će i ljudi !
Grad u srcu
Marko-Mišo Mujan mag.pol.

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist