Aktualno

Dubrovački studenti s američkim kolegama o demokraciji i politici

Dubrovački studenti s američkim kolegama o demokraciji i politici

Studenti preddiplomskog studija Mediji i kultura društva Mislav Ćimić, Luka Pleša i Monika Cverlin  s izv. prof. dr. sc. Perom Maldinijem, nastavnikom na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, bili su na dvotjednom studijskom boravku u SAD-u na DePaul University Chicago, College of Liberal Arts, Department of Polical Science (Sveučilište DePaul, Koledž društvenih i humanističkih znanosti, Odjel političkih znanosti).

Studijski boravak u SAD-u nastavak je suradnje dvaju sveučilišta na projektu Debate on Democracy: Political Participation and Political Competence (Rasprava o demokraciji: politička participacija i politička kompetencija), kojeg su dizajnirali prof. dr. sc. Richard P. Farkas, istaknuti američki politolog, profesor komparativne politike i stručnjak u području demokratske tranzicije srednje i istočne Europe, i izv. prof. dr. sc. Pero Maldini u okviru programa Global Learning Experience DePaul Universityja.

Projekt je započet u siječnju ove godine, najprije nizom od nekoliko debata vođenih telekonferencijskom vezom, a studijski boravak na DePaul University označio je njegovu drugu fazu. Debate su se bavile tematikom prakse demokracije, političkog predstavništva, legitimiteta, transparentnosti političkog procesa, tolerancije, funkcije medija te poglavito odnosa političke kompetencije i političke participacije iz iskustva mladih dvaju različitih društava: hrvatskog, post-tranzicijskog društva koje još konsolidira demokraciju i američkog s dvostoljetnom tradicijom liberalne demokracije. Također, analizirani su i rezultati pilot istraživanja koje su proteklih mjeseci napravili studenti obaju sveučilišta, svaki u svojim sredinama, koji su kao evidencija bili osnovom za komparativnu analizu.

Uz Department of Political Science, na kojemu se odvijala glavnina programa, studenti su posjetili Department of Communication and Media Studies, College of Law, sveučilišni radio – Radio DePaul, sveučilišni tjednik DePaulia, sveučilišnu knjižnicu, The Theatre School (jedna od najmodernijih akademija za film i dramu u SAD) te još nekoliko sveučilišnih institucija. U nizu susreta vrlo srdačno su ih primili prorektor sveučilišta, dekani spomenutih institucija, voditelji studija te niz profesora i studenata koji su ih informirali o svojim organizacijama, studijima, radu te djelovanju u akademskim okvirima i u lokalnoj zajednici.

Prilikom boravka na Sveučilištu DePaul, izv. prof. dr. sc. Pero Maldini studentima političkih znanosti svih studijskih godina na Department of Political Science održao je pozvano predavanje Croatian Democratic Transition: Challenges of Post-Socialist and Post-Conflict Political Development (Hrvatska demokratska tranzicija: izazovi postsocijalističkog i postkonfliktnog političkog razvoja), i to kao prvo predavanje na početku nove akademske godine. DePaul University, utemeljeno 1898. g., najveće je katoličko i deveto po veličini privatno sveučilište u SAD-u (prvo u Chicagu) rangirano između 10 i 25 najboljih sveučilišta u zemlji (prema različitim kriterijima), s više od 25.000 studenata.

U neformalnom dijelu boravka, izv. prof. Maldini i studenti intenzivno su se družili sa svojim američkim kolegama, a posjetili su i niz kulturnih znamenitosti Chicaga. Treća faza ovog projekta nastavit će se posjetom američkih kolega Sveučilištu u Dubrovniku tijekom ljetnog semestra u predstojećoj akademskoj godini. U međuvremenu, nastavit će se zajednički rad na istraživanju i komparaciji političke participacije i političke kompetencije građana dvaju društava, što će uključiti i još jednu telekonferencijsku debatu tijekom studenoga. Studijski boravak u SAD bio je izvrsno akademsko i osobno iskustvo svim sudionicima.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist