Natrag
22.9.2017 22:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovački restorani imaju najbolje sommeliere u Dalmaciji!

23.5.2017 @ 17:21 Dulist dulist IN
3;3

Podijelite:

U četvrtak, 18. svibnja u hotelu Park u Splitu održano je Prvenstvo sommeliera Dalmacije u sklopu konferencije vrhunskih vinskih znalaca.

Piše: Ksenija Matić

Od tri finalista, njih dvoje ima sezonsku adresu u dubrovačkim restoranima Proto i Nautika, što ukazuje da Dubrovnik prepoznaje važnost ove struke u podizanju razine usluge. Pobjednik natjecanja bio je Siniša Lasan, sommelier iz Prota, dok je drugo mjesto zauzeo Marko Šram iz Nautike. Treće mjesto je pripalo Branimiru Vukšiću iz šibenskog restorana Pelegrini.

Ovakvo natjecanje zahtjeva veliku razinu koncentracije s obzirom da se radi o cjelodnevnom testiranju. Kandidati prvo pristupaju pismenom dijelu u kojem se traži poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa i vina, vinskih regija, vinskog zakonodavstva te ostalih stručnih tema. Zatim slijedi slijepo kušanje vina i praktični dio u kojem sudionici moraju pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada i ponašanje pred gostima.

Troje najuspješnijih ulazi u finale gdje se natječu u vještinama s vremenskim ograničenjem: otvaranje i posluživanje pjenušca za koje imaju na raspolaganju 3 minute, dekantiranje vina za koje imaju na raspolaganju 7 minuta, slijepo kušanje tri vina i tri jaka alkoholna pića unutar 3 minute te ispravak vinske karte unutar 3 minute. Završna disciplina je ujedno i najatraktivnija, a radi se o pravilnom točenju magnum boce (1.5L) u određeni broj čaša, gdje u pravilu razina vina u svim čašama treba biti ista, a boca treba ostati prazna.

Natjecanja sommeliera prilika su za promociju struke kao i podizanje svijesti o važnosti unapređenja usluge u ovom segmentu, pogotovo u turističkim centrima poput Dubrovnika. Stoga ne čudi da je poruka i želja na kraju natjecanja bila da se slijedeće godine organizira upravo u Dubrovniku.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana