Sport

DUBROVAČKI POLUMARATON „Želimo da utrka bude u skladu s renomeom Grada“

DUBROVAČKI POLUMARATON „Želimo da utrka bude u skladu s renomeom Grada“

Prvi dubrovački međunarodni polumaraton održat će se u nedjelju 10. svibnja, a niti mjesec dana prije početka utrke ključni ljudi projekta izvijestili su javnost o dosad postignutom.

– Preuzeli smo dobra iskustva iz SAD-a, jer naš grad prijatelj Monterey već godinama organizira svoj ‘Big Sur’ maraton. Osim toga, želimo da sport što više postane sastavni dio života grada i da ga tretiramo kao turističku ponudu koju ćemo promovirati. Podržali smo Novogodišnji maraton, utrke po županijama, Konavlima. Razni oblici fizičkih aktivnosti privlače turiste i mi tu vidimo veliku priliku. Na kraju, bitna nam je i atletika, koja je zbog infrastrukture najzanemareniji sport. ‘Kraljica sporta’ koja u gradu nema uvjete za rad. Tako je ovaj maraton znak priznanja Atletskom klubu Dubrovnik da Grad stoji iza projekta stadiona na Glavici Babin kuka, a razmatramo i Gospino polje, kao i još neke lokacije – istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Maraton je brendiran kao plod suradnje gradova prijatelja, ali i kao maraton gradova svjetske baštine. Želimo napraviti događaj koji će, kao što moto kaže, biti ‘Više od utrke’, pokazati sve najbolje što Dubrovnik ima. Po ocjenama agencije Next Events Production, koja nam u projektu pomaže već dvije godine, utrka bi mogla biti jedna od tri najatraktivnija u svijetu, prema onom što nudi lokacija – izjavio je gradski pročelnik za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

– Utrka zidinama će zasigurno postati atrakcija, jer nam je nakana da se snimi iz zraka i da te snimke pođu u svijet, pa idućih godina neće trebati puno pozivati maratonce iz svijeta. Naš cilj je za ovu godinu da ih bude do 1000, a optimalan broj je 2500. Želimo da manifestacija postane dobra dubrovačka tradicija – dodao je Katičić.

– Manifestaciju otvaramo expo-sajmom u Valamar Lacromi. Za utrku zidinama ‘2K Run the wall’, koja je ograničena na 50 trkača, imamo dvadesetak prijavljenih. Istog dana bit će održan ‘Kids Day’, kada će 430 djece iz Dječjih vrtića trčati Stradunom. To će biti zanimljiv uvod za sami polumaraton, koji se održava dan kasnije, u nedjelju u jutarnjim satima- rekao je tajnik Dubrovačkog saveza športova Alen Bošković.

– Pokušat ćemo trkačima osigurati jedan obrok ugljikohidrata pred utrku, dubrovačke šporke makarule. Moram pohvaliti mlade volontere, kojih dosad imamo oko 350, većinom srednjoškolaca koji će nam pomagati u logistici, postavljanju staze, podjeli registracijskih brojeva, kontaktu s trkačima. Želimo trkačima pružiti i dodatne sadržaje, prijevoz i posjet zidinama i dubrovačkim muzejima, kako bi se u Dubrovniku osjećali kao Dubrovčani – istaknuo je Bošković te dodao kako je trenutno registrirano oko 400 trkača.

– Utrke koje prijeđu 300 sudionika u prvoj godini smatraju se vrlo uspješnima, a mi smo na dobrom putu da to postignemo. Nadam se da ćemo uspjeti sve organizirati kako smo zamislili i da ćemo imati dobru utrku – rekao je Bošković.

– Ovi događaji pokazuju novi vjetar i bit će velik poticaj razvoju mladih. Već godinu dana radimo na projektu i vodimo brigu da sve bude izvedeno sukladno međunarodnim propozicijama. Želimo da utrka bude vrijedna, važna i u skladu s renomeom Dubrovnika. Dobili smo odobrenje HAS-a da smo ispunili sve uvjete i da je utrka uvrštena u njihov službeni kalendar. Zahvaljujem svima i ovo je primjer kako treba raditi. Siguran sam da će atletika koja je krenula s Novogodišnjom utrkom, utrkom u Luci Gruž, polumaratonom, postati tradicija u gradu i da ćemo sve više i više razvijati taj sport – kazao je predsjednik Atletskog kluba Dubrovnik Ljubo Medaković.

Inače, za vrijeme trajanja polumaratona bit će uspostavljena posebna regulacija prometa. Sama utrka kružnog kataktera u duljini 21097,5 metara kreće sa Straduna kroz Vrata od Ploča te se nastavlja preko Pila i Boninova preko Vukovarske ulice, Obale Ivana Pavla II, Batahovine, Sustjepana, kroz Čajkoviće do Komolca gdje je okretište. Potom natrag istim putem do križanja Vukovarske i Ulice Nikole Tesle kojom se skreće iza RK Minčeta te se potom nastavlja Ulicom dr. Ante Atarčevića preko Čingrije, Ulicom dubrovačkih branitelja na Pile i korz Vrata od Pila na Stradun k cilju.

Pročitajte još

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist