Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI Objavljen katalog brodskih isprava Ane Kaznačić Skurić

DUBROVAČKI MUZEJI Objavljen katalog brodskih isprava Ane Kaznačić Skurić

Brodske isprave iz Zbirke dokumenata Pomorskog muzeja novo je izdanje kataloga zbirki Dubrovačkih muzeja, čija je autorica voditeljica Pomorskog muzeja Ana Kaznačić Skurić.

Autorica na 116 stranica donosi osnovne podatke o Zbirci dokumenata Pomorskog muzeja i brodskim ispravama unutar nje, objašnjavajući zasebno svaku od kategorija brodskih isprava, navodeći njihovu ulogu i propise temeljem kojih su izdavane i držane na brodovima, da bi na kraju dala i popis isprava u fundusu Pomorskog muzeja. Katalog završava katalogom predmeta u kojem je obrađeno 98 brodskih isprava iz fundusa Pomorskog muzeja.

U pomorskoj terminologiji izraz brodske isprave u najširem smislu obuhvaća sve isprave i dokumente koje pojedini brod trgovačke mornarice mora imati za vrijeme plovidbe. Uz brodski dnevnik, koji je temeljni dokument svakog broda, najvažnije isprave su knjiga troškova broda, plovidbena dozvola, zdravstveni list, teretnica itd. Popis brodskih isprava koje pojedini brod mora imati kako bi mogao slobodno ploviti u domaćem i međunarodnom prometu, određen je propisima države pod čijom zastavom brod plovi.

Kao i u drugim razvijenim i modernim pomorskim državama na Sredozemlju, u Dubrovačkoj Republici bilo je propisano koje je brodske isprave morao imati svaki dubrovački trgovački brod za plovidbu izvan Jadranskog mora. Dubrovački trgovački brod je, sukladno tim propisima, morao posjedovati zdravstveni list, plovidbenu dozvolu ili patent koji je glasio na kapetana broda, posebnu dozvolu za plovidbu, popis posade broda, a od 1745. godine i Pravilnik Dubrovačke Republike o nacionalnoj plovidbi te ferman.

– Brodske isprave koje se čuvaju u fundusu Pomorskog muzeja imaju povijesnu i dokumentarnu vrijednost, te su nezaobilazan izvor za proučavanje razvoja dubrovačkog brodarstva, pogotovo na području pomorskog zakonodavstva, za vrijeme Dubrovačke Republike, ali i nakon njezinog pada 1808. godine. Budući da nije moguće izložiti sve brodske isprave u stalnom postavu, ovim putem predstavljamo ih stručnoj i široj javnosti kako bi se što bliže upoznale s vrijednom dokumentarnom građom koja svjedoči o Dubrovačkoj Republici kao pomorskoj državi strogih propisa koje su dubrovački pomorci morali poštovati. Sačuvane isprave danas su važan dio hrvatske pomorske baštine, a ujedno govore o značenju pomorske tradicije Dubrovnika i dubrovačkog kraja u prošlosti – objasnila je autorica kataloga Ana Kaznačić Skurić.

Zbirka dokumenata Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja sastoji se od 554 primjeraka originalnih rukopisnih i tiskanih dokumenata. Sadržajno je vrlo raznolika, a vremenski obuhvaća razdoblje od 16. do 20. stoljeća. Okosnicu Zbirke čini izvorna pisana građa iz vremena Dubrovačke Republike, posebice iz druge polovine 18. stoljeća te građa iz 19. stoljeća. Zbirka uključuje brodske dnevnike, oslikane plovidbene dozvole na pergamentu, dokumente povezane s konzularnom djelatnošću, pomorske knjižice, putne isprave, zdravstvene listove, teretnice, turske fermane, kapetanske diplome, nautičke priručnike, brodsku administraciju, popise posade i druge dokumente različitog sadržaja. Osnova Zbirke prikupljena je 1941. godine, donacijama građana za potrebe izložbe »Dubrovačko pomorstvo kroz vjekove«. Zbirka se popunjava i danas, zahvaljujući donacijama građana te povremenim otkupima.

Recenzenti kataloga su mr. sc. Anica Kisić i mr. sc. Nikša Mendeš. Katalog je dostupan u muzejskoj prodavaonici Dubrovačkih muzeja po cijeni od 139 kuna.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist