Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI Izložba o stolnoj keramici gostuje u Kaštelima

DUBROVAČKI MUZEJI Izložba o stolnoj keramici gostuje u Kaštelima

Izložba Dubrovačkih muzeja „Stolna keramika u Dubrovniku – arheološki nalazi 14-17. stoljeće“ otvorena je u srijedu 1. srpnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, gdje će gostovati do konca mjeseca.

Autorica izložbe je voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, viša kustosica Liljana Kovačić, a autorica likovnog postava kustosica Ivona Michl.

Na izložbi su predstavljeni najznačajniji nalazi iz zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne keramike, majolike i stakla koja broji nekoliko tisuća ulomaka nađenih arheološkim istraživanjima Muzeja u staroj gradskoj jezgri, nakon potresa 1979. godine. Glavnina izložaka pronađena je na tri lokaliteta – u vrtu osnovne škole, u tvrđavi Revelin i na Pustijerni.

Najbrojniji i najraznovrsniji su primjerci obrtničkih radionica iz Veneta, Emilie-Romagne i Marche, u manjem broju iz ostalih talijanskih područja, primjerice Toscane i Abruzza, dok je dio otomanske produkcije iz Iznika i cijenjene španjolske keramike s lustrum.

Nabogatiji i stilski najraznovrsniji su nalazi 15., 16. i prve polovine 17. stoljeća, što je doba velikog gospodarskog uspona Dubrovačke Republike koja teži da u graditeljstvu, umjetnosti i uopće u cjelini kulturnog stvaralaštva dostigne kvalitetne uzore moćnih država s kojima je bila povezana. Izložba je u tom smislu doprinos kulturi življenja renesansnog Dubrovnika i doprinos poznavanju i istraživanju kulture stola, a publici je prvi put predstavljena u prosincu 2010. godine u Kneževu dvoru u Dubrovniku.

Uz autoricu izložbe Liljanu Kovačić, na otvorenju su govorili i dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin te muzejska savjetnica u Muzeju grada Splita Helga Zglav Martinac, koja je i otvorila izložbu.

Prezentacija dubrovačke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne stolne keramike u Kaštelima je zapravo uzvratno gostovanje Muzeju Grada Kaštela, čiju smo izložbu „Antički Sikuli“ imali priliku vidjeti u Kneževu dvoru tijekom travnja i svibnja.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist