Kultura

DUBROVAČKI HORIZONTI Emotivna veza Dubrovnika i Zagreba

DUBROVAČKI HORIZONTI Emotivna veza Dubrovnika i Zagreba

Okosnica Dubrovačkih horizonata je naš Grad u fokusu različitih motrišta i generacijskih promišljanja – rekla je glavna i odgovorna urednica časopisa ‘Dubrovački horizonti’ doc. dr. sc. Katja Bakija na predstavljanju 51. broja u četvrtak u ljetnikovcu Bunić Kaboga.

Riječ je o časopisu Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu, koji u svom 51. broju reflektira jubilej Svetog Vlaha pa je i većina njegovih tekstova i ilustracija namijenjena upravo dubrovačkom zaštitniku.
Jedan od autora časopisa Pavo Jančić naglasio je važnost kulture, knjige i čitanja za ljudski život.

– Iz knjige su iznikle sve poznate vrijednosti, a život bez knjige i čitanja je prazan život. Časopisi, važan segment kulture čitanja, su nekada bili obvezna literatura onih koji su se smatrali intelektualcima. Oni su bili naši laptopi, televizori, tableti i pametni telefoni. Prkoseći današnjem konzumerističkom i dekadentnom duhu vremena, Dubrovački horizonti su opstali. Oni su sažetak i esencija svega dubrovačkog, vremenska kapsula namijenjena budućim naraštajima, emotivna veza Dubrovnika i Zagreba – zaključio je Jančić.

Doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica je naglasila kako Horizonti objedinjuju različite teme i okupljaju mnoge stručnjake pod zajedničkim nazivnikom – Dubrovnik.
– Časopis Dubrovački horizonti zakoračio je u svoje šesto desetljeće postojanja, nastavljajući svoju značajnu misiju propagiranja raznorodnih dubrovačkih tema te otvorenosti prema različitim profilima autora članaka. Pored toga, iznimna je važnost Horizonata u karijerama mladih autora koji tek ulaze u područje znanosti, a kojima Horizonti često predstavljaju prvu stepenicu na njihovu znanstvenom putu – rekla je Žaja Vrbica.

Glavna i odgovorna urednica Katija Bakija zahvalila se svima koji su omogućili objavu 51. broja te sudjelovali i pomogli u njegovom predstavljanju.

Glazbeni dodir ovoj svečanosti dali su Suzi Sokol i Jakša Bošković te Kvartet Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Viktor Matić

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist