Politika

Dubrovački HNS-ovci ‘popljuvali’ poreznu reformu i župana Dobroslavića

Dubrovački HNS-ovci 'popljuvali' poreznu reformu i župana Dobroslavića

Mladi dubrovački HNS-ovci danas su u prostorijama svoje stranke održali press konferenciju na kojoj su ‘oderali’ po poreznoj reformi, ministru financija Zdravku Mariću te po županu Nikoli Dobroslaviću.

Član strukovne grupe ugostitelja HGK i predsjedništva ŽO HNS-a Miho Obradović, rekao je kako ovdje nije riječ o nikakvoj poreznoj reformi te kako su ovo najobičnije izmjene poreznog zakona.

– Da se radi o ozbiljnoj reformi onda bi ova Vlada pogledala Strategiju turizma koja je 2013. donesena, a donio ju je Sabor i u kojoj je rečeno da će stopa PDV-a do 2020. ostati 10 posto – rekao je  Obradović te se zapitao hoće li povećanje PDV-a u ugostiteljstvu dovesti do većeg broja otkaza.  Rekao je i kako se Hrvatska već sada nalazi u društvu država s najvećim fiskalnim i parafiskalnim nametima na ugostiteljstvo, dok susjedne zemlje imaju niži PDV.

– Sve zemlje u našoj okolici imaju PDV ispod 13 posto, a neke i ispod 10 posto. Od 2013. otkad je stopa PDV-a spuštena imamo preko 10 tisuća novih zaposlenih u turizmu. Osim toga, mnogi kolege ugostitelji već su sada dogovorili i prodali vjenčanja i večere za 2017. po stopi PDV-a od 13 posto. Kako će oni dalje poslovati? – upitao je Obradović i dodao da je većina dubrovačkih ugostitelja ogorčena izmjenama PDV-a i ujedinjena protiv ovakve odluke ministra financija Zdravka Marića.

Obradović se zapitao koju poruku Vlada zapravo šalje ulagačima ovakvom poreznom reformom te naveo primjer smanjenih ulaganja u ugostiteljstvu.

– U zadnjih dvadesetak dana kolege ugostitelji su stopirali ulaganja u turizam preko 30 milijuna kuna, a ono što meni nije jasno je – zašto je stopa PDV-a u hotelskim restoranima ostala 13 posto, a svim ostalim ugostiteljima 25 posto? Možda je to ipak jasno? Možda su to pogodnosti koje odgovoraju međunarodnim koropracijama i stranim vlasnicima, koji odgovaraju velikima poput Lukšiću i Todoriću, a sami znamo odakle je došao ministar Marić i koga on štiti. Da li da dalje vjerujemo ovoj Vladi koja je izbore dijelom dobila na prevari, upravo na prevari o budućem PDV-u? – upitao je Obradović.

HNS-ov direktor Sanitata Vedran Kunica rekao je kako postoje oprečna mišljenja stručnjaka o poreznoj reformi i ustvrdio da se sigurno radi o prevari birača od strane MOST-a i HDZ-a koji su, po njemu, u svojim kampanjama nudili nešto potpuno drugo.

– MOST je obećavao turizmu i ugostiteljima stabilne stope PDV-a. HDZ je obećao snižavanje opće stope PDV-a na 24 posto. Ali evo upravo nakon nekoliko mjeseci vidimo da su napravili upravo suprotno: ugostiteljstvu je podignuta stopa PDV-a na 25 posto, a ministar Marić je prije par dana najavio da se opća stopa PDV-a neće smanjivati ni 2018. godine – rekao je Kunica te dodao da MOST smanjivanjem cijena javnih površina u Dubrovniku očajnički nastoji ublažiti negativne posljedice svojih djela, a sve s ciljem pridobivanja ugostitelja.

Kunica je rekao da HDZ i MOST novac iz proračuna Grada i ugostitelja šalju u državni proračun što, po njemu, predstavljava prevaru glasača.

– Program i HDZ-a i MOST-a su kao okosnicu sadržavali decentralizaciju. Oni su napravili upravo suprotno. Povećanjem PDV-a iscrpili su ugostiteljski sektor u korist državnog proračuna, a s druge strane su smanjili porez na dohodak, posljedično i prirez – jako bitne prihode jedinica lokalne i područne samouprave – i to će nam za rezultat donijeti još slabije županije te gradove i općine, a za to će vrijeme jačati državni proračun – zaključio je Kunica i ustvrdio kako će, ako se takva politika nastavi, razvoj općina i gradova biti potpuno osuđen na milost i nemilost Zagreba.

Vijećnik županijske skupštine i ravnatelj JU Lokrum Mario Tevšić rekao je da župan po pitanju porezne reforme ne radi ništa konkretno.

– Ovo je njegova osma godina mandata u kojoj on još uvijek promišlja, planira, razmatra, a ništa konkretno ne radi.  Prekjučer je ovdje bio ministar Dobrović, a župan je sigurno u sastanku s njime osvjestio sam sebe i podsjetio se da u proteklih osam godina nije napravio ništa za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom na Lučinom razdolju – rekao je Tevšić koji je očigledno smetnuo s uma kako su problemi s izgradnjom centra za gospodarenjem otpada počeli za vrijeme vlade Kukuriku koalicije. Tevšić je dodao da su HNS-ovci uvjereni da je ova porezna reforma štetna za dobar dio gospodarstvenika i poduzetnika u našoj županiji te za jedinice lokalne samouprave, osobito za proračun Županije. Pozvao je župana Dobroslavića da zbog porezne reforme sazove izvanrednu sjednicu Županijske skupštine.

– S obzirom da je župan prethodnih godina olako sazivao izvanredne tematske sjednice Županijske skupštine i pisao razne deklaracije, mi očekujemo da na isti način postupi i sada jer to je jedino što je dosad pokazao da dosad radi. Neka to napravi i ovdje kada su zaista ugrožena radna mjesta i investicije, a i sam županijski proračun. Mi ga pozivamo da sazove tu tematsku sjednicu i da – kao što je to činio u slučaju Deklaracije o prometu, Deklaracije o regionalizaciji, Daklaraciji o ćirilici itd. – i ovdje, kad je stvar zaista bitna za stanovnike županije, ako išta, predloži jedan tekst ‘Deklaracije o decentralizaciji fiskalnih sredstava’. Mi smo spremni takav tekst podržati, iako bi to bilo još jedno županovo mrtvo slovo na papiru – zaključio je Tevšić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist