GradPolitika

OD SRIJEDE Dubrovački HDZ ostaje bez jedne ruke u Gradskom vijeću?

OD SRIJEDE Dubrovački HDZ ostaje bez jedne ruke u Gradskom vijeću?

HDZ je jučer obavio razgovore sa “starim” partnerima iz Domoljubne koalicije, a iako će konačnu odluku donijeti do srijede, sve je izglednije da sadašnji sastav koalicije više neće postojati i da se ta koalicija neće zvati Domoljubnom. Nova garnitura u HDZ-u, kako doznajemo, ni imenom koalicije ni određenim partnerima ne želi podsjećati na “stari”, donedavni HDZ, nego želi ponuditi novu priču. Zato je moguće da neće biti ni prave koalicije, nego bi HDZ mogao s određenim partnerima ući u suradnju u samo nekim izbornim jedinicama, piše Večernji list.

Tomašić, Prgomet, Hrg…

Izgledno je da bi partnerstvo s HDZ-om u prvoj, drugoj, šestoj i trećoj izbornoj jedinici mogao ostvariti HSLS, da će u zagrebačkim i možda slavonskim jedinicima HDZ surađivati s Hridi Drage Prgometa, a možda se u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, ili slično, dogovore s Ružom Tomašić, tj. njenim HKS-om. Postoji i neka mogućnost da na listama HDZ-a možda budu i Branko Hrg te Darko Koren, koji su se odmetnuli od HSS-a nakon što je stranku preuzeo Krešo Beljak.

Već se danima nagađa da se HDZ već praktički odlučio riješiti BUZ-a, Hrasta i HDS-a, a još je nedorečeno je li HDZ odustao i od HSP-a AS, ali za to postoji velika mogućnost. Vjerojatno će o dogovoru s Ružom Tomašić ovisiti ostaje li HSP AS u igri. Između ponedjeljka i srijede HDZ bi, prema našim informacijama, trebao razgovarati s Prgometom i s Ružom Tomašić. HSLS, kako doznajemo, ne traži više od 2 do 3 izgledna mjesta na listama, kao što su imali na prošlim izborima. HSP AS pak inzistira da suradnja s HDZ-om podrazumijeva koaliciju u svim jedinicima, ali to ne znači da bi u svakoj imali svoje kandidate, no u HDZ-u su im navodno bili ponudili suradnju samo u određenim jedinicama.

– Ne možemo u jednoj jedinici biti partneri, a u drugoj neprijatelji. Odustane li HDZ od dogovora s nama, HSP AS će isti čas s HDZ-om raskinuti sve koalicije na lokalnoj razini, a imamo ih u 12 županija – rekao nam je jučer Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS. Dodao je da se on samostalnog izlaska HSP-a AS na izbore ne boji, odnosno u koaliciji s još nekim pravaškim strankama, i da bi, zapravo, volio da pravaši samostalno izađu na izbore. Dogovori li se HDZ s Ružom Tomašić, nastavio je, HSP-u AS to je potpuno neprihvatljivo.

Dubrovačka situacija

Takav scenarij mogao bi donijeti probleme i dubrovačkom HDZ-u s kojim je u koaliciji HSP AS, a ima i jednog vijećnika – Ivana Šimunovića. No s druge strane, Šimunović je relativno rijetka pojava u Vijeću, a u nekoliko navrata pokazao je kako mu ne prema glasovati kontra ostatka koalicije. U svakom slučaju ako se raskine koalicija na nacionalnoj razini, gradski HDZ izgubio je koalicijskog vijećnika, no ostaje im utjeha da će još jednu sjednicu odraditi složno. Valjda. Naime, odluka o raskidanju očekuje se do srijede, a sjednice GV-a zakazane su za ponedjeljak i utorak.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist