Zanimljivosti

Dubrovački dječji vijećnici u Prelogu

Dubrovački dječji vijećnici u Prelogu

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Dubrovnik na 7. susretu Dječjih vijeća Hrvatske, održanom u Prelogu 12. studenog, predstavili su projekt „Upoznaj svoj Grad da bi upoznao cijeli svijet“.

Na ovogodišnjem  Susretu, u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Koordinacijskog odbora "Grad Prelog – prijatelj djece", Društva Naša djeca Prelog, Grada Preloga i Osnovne škole Prelog te uz partnersku suradnju i financijsku potporu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sudjelovalo je oko 120 djece i voditelja iz 20 gradova i općina.

Dječje gradsko vijeće Dubrovnik predstavljali su učenica 6. razreda OŠ Antun Masle iz Orašca Maja Kovačević, učenica 6. razreda OŠ I.Gundulić Nikolina Peškura, učenik 5. razreda OŠ Mokošica Marin Sršen te voditeljica Vesna Boras.

Cilj ovogodišnjeg Susreta bila je razmjena iskustava i dobre prakse u radu dječjih vijeća te nove ideje za poticanje dječje participacije u aktivnostima dječjih vijeća u lokalnim zajednicama.

U prvom dijelu Susreta vijećnici predstavili su svoje brojne projekte i aktivnosti kojima doprinose poboljšanju života djece i svih građana u svojim lokalnim zajednicama.

Zatim su svim sudionicima predstavljene prve povratne informacije djece iz četrnaest Dječjih vijeća koja su sudjelovala u fokus-skupinama, provedenih u okviru projekta “Alternativni izvještaj djece iz Dječjih vijeća o stanju dječjih prava”, kojeg provodi Savez DND Hrvatske u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku.

Cilj „Alternativnog izvještaja djece“ je čuti, prikupiti, objediniti te publicirati izvorna iskustva djece u ostvarivanju prava na informiranje, izražavanje stavova i mišljenja te njihova aktivnog sudjelovanja u životu lokalne zajednice kroz članstvo u gradskim i općinskim Dječjim vijećima.

U izvještaju se posebno ističe osjećaj (ne)ravnopravnosti s odraslima, ne samo u davanju ideja, u čemu su djeca kreativnija od odraslih, već i u mogućnosti da donose i odluke u korist djece.

Republika Hrvatska je obvezna svake četiri godine Odboru za prava djeteta UN-a iz Ženeve dostaviti Izvještaj o stanju  dječjih prava u Hrvatskoj. Osim tog službenog vladinog dokumenta, Odbor preporučuje državama i pisanje alternativnih izvještaja od strane nevladinih udruga, a posebno su im interesantna izvorno dječja iskustva i razmišljanja o ostvarivanju njihovih prava.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist