DuList IN

Dubrovačka vinska setemana u sklopu FestiWine-a

Festiwine

Kao svojevrsna najava i uvod u Dubrovnik FestiWine koji će se održati od 24. – 26. travnja u Klarisi, dubrovački ugostiteljski objekti sudjelovat će u ‘Dubrovačkoj vinskoj setemani’ od 21. – 27. travnja.

Cilj Dubrovačke vinske setemane je proširiti vinsko raspoloženje po Gradu, tako da svi zainteresirani ugostiteljski objekti u te dane organiziraju prigodnu ponudu jela i vina iz regije po povoljnim uvjetima.

Pozivaju sve zainteresirane ugostiteljske objekte da se prijave do 10. travnja putem web stranice www.dubrovnikfestiwine.com i postanu dio Dubrovačke vinske setemane. Sudjelovanjem u Dubrovačkoj vinskoj setemani, ugostiteljski objekti stječu oznaku ‘Wine friendly’ koja će biti istaknuta na vidljivom mjestu objekta koji sudjeluje, te stječu dodatne marketinške pogodnosti putem festivalskih promo materijala. Sudjelovanje u Dubrovačkoj vinskoj setemani, kaoi prisustvo u festivalskim promo materijalima je u potpunosti besplatno.

Dubrovačko-neretvanska županija sa svojih 7 vinogorja (Lastovo, Mljet, Pelješac, Konavle, Korčula, Neretva i Komarna) gdje su velikom većinom zastupljene autohtone sorte kao što su plavac mali, pošip, grk, rkatac (maraština) i malvasija dubrovačka bijela jedna je od najbogatijih vinskih županija Hrvatske i kao takva uistinu ima što za ponuditi u vinskom smislu.
Kada se priča o našoj najpoznatijoj i najpriznatijoj vinskoj autohtonoj sorti, Plavcu malom, neizostavno je spomenuti kako je upravo Plavac mali potomak Crljenka kaštelanskog i Dobričića s otoka Šolte. Referirajući se na svjetski priznate sorte dovoljno je spomenuti kako je Crljenak kaštelanski zapravo Zinfandel, odnosno Primitivo iz talijanske regije Puglia, što je dugogodišnjim istraživanjima i DNK analizama službeno i potvrđeno.

Naša regija je poznata i po čuvenim položajima, mnoga od najkvalitetnijih hrvatskih crnih vina dolaze upravo odavde. Primjerice, prvo hrvatsko čuveno vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom je Dingač berbe 1961. s istoimenog položaja na Pelješcu, a prvo bijelo, također u kategoriji vrhunskog vina je bio Pošip 1967. s otoka Korčule.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist