Zanimljivosti

Dubrovačka uspomena sarajevskog pisca Daria Džamonje

Dario Džamonja na Stradunu

Na Facebook stranici Daria Džamonje, nagrađivanog bosanskohercegovačkog novinara i pisca kratke, osvanula je nedavno fotografija autora slikana davnih godina kada je kao dijete posjetio Dubrovnik, grad kojeg je često spominjao u svojim djelima.

Džamonja je bio kolumnist u časopisima Slobodna Bosna, Večernje novine, Naši dani, Oslobođenje, Komunist, Valter i Valter ekspres, te urednik u časopisu Lica.

Dobitnik je nagrade Veselin Masleša za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993, Writes Club Madison II nagrada za Non-fiction 1994. i otkupne nagrade za poeziju Madison 1996. godine.

Dario Džamonja je rođen 18. siječnja 1955. u Sarajevu i gotovo cijeli život je proveo u svom rodnom gradu, ostavivši neizbrisivi trag. Ono nekoliko godina koje je proveo u Americi priskrbilo mu je samo ‘titulu’ jedinog američkog pisca do kojeg držimo, pišu o njemu njegovi obožavatelji na stranicama posvećenim piscu.

Umro je 15. kolovoza 2001. godine, treći put. Prvi put je umro, kako je napisao, 1993. kada je napustio Sarajevo. Godine 1998. je opet umro kada je napuštao Ameriku i svoju djecu.

Više o njegovom liku i djelu. Kao i mnoštvo citata, možete pročitati i na Facebook stranici Dario Džamonja, koja broji i mnoštvo dubrovačkih obožavatelja slavnog i svjetski poznatog Sarajlije.

dario-dzamonja-stradun-01

‘Ne odgovaram mu ništa, ali mislim o tome kako me se moj otac uvijek sjeća kao ono dijete u “špilhoznama”; tu pored fontane, s golubovima oko mene.’ – zapisano je pokraj fotografije.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist