Natrag
24.8.2017 10:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovačka uspomena sarajevskog pisca Daria Džamonje

28.11.2014 @ 21:19 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Na Facebook stranici Daria Džamonje, nagrađivanog bosanskohercegovačkog novinara i pisca kratke, osvanula je nedavno fotografija autora slikana davnih godina kada je kao dijete posjetio Dubrovnik, grad kojeg je često spominjao u svojim djelima.

Džamonja je bio kolumnist u časopisima Slobodna Bosna, Večernje novine, Naši dani, Oslobođenje, Komunist, Valter i Valter ekspres, te urednik u časopisu Lica.

Dobitnik je nagrade Veselin Masleša za najbolju knjigu proze za 1985. godinu, te Fund Free Expression Award 1993, Writes Club Madison II nagrada za Non-fiction 1994. i otkupne nagrade za poeziju Madison 1996. godine.

Dario Džamonja je rođen 18. siječnja 1955. u Sarajevu i gotovo cijeli život je proveo u svom rodnom gradu, ostavivši neizbrisivi trag. Ono nekoliko godina koje je proveo u Americi priskrbilo mu je samo ‘titulu’ jedinog američkog pisca do kojeg držimo, pišu o njemu njegovi obožavatelji na stranicama posvećenim piscu.

Umro je 15. kolovoza 2001. godine, treći put. Prvi put je umro, kako je napisao, 1993. kada je napustio Sarajevo. Godine 1998. je opet umro kada je napuštao Ameriku i svoju djecu.

Više o njegovom liku i djelu. Kao i mnoštvo citata, možete pročitati i na Facebook stranici Dario Džamonja, koja broji i mnoštvo dubrovačkih obožavatelja slavnog i svjetski poznatog Sarajlije.

dario-dzamonja-stradun-01

‘Ne odgovaram mu ništa, ali mislim o tome kako me se moj otac uvijek sjeća kao ono dijete u “špilhoznama”; tu pored fontane, s golubovima oko mene.’ – zapisano je pokraj fotografije.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana