Zanimljivosti

Dubrovačka udruga HRM u Sloveniji

Dubrovačka udruga HRM u Sloveniji

Kao posebni i dragi gosti Udruge ratnih veterana Slovenije članovi dubrovačke Udruge dragovoljaca HRM sudjelovali su na svečanom obilježavanju njihovog velikog državnog praznika Dana oslobodilne fronte 27. travnja,

te na manifestaciji Festival mira i Pohorskem potehu u subotu, 28. travnja u malom mjestu Tri Kralja skrivenom u prelijepom Pohorju na 1300 metara nadmorske visine.

Velika je to i za Slovence vrlo značajna manifestacija, koja je privukla preko tri tisuće posjetitelja, uz sudjelovanje i njihovog predsjednika dr Danila Turka, samim tim i veliki broj predstavnika slovenskih medija. Uz naše sugrađane, u ovoj manifestaciji sudjelovali su i gosti iz Pule, pripadnici ratne postrojbe HRM Vanga. Uz mnoge druge, kao poseban gost u zabavno – kulturnom programu nastupio je i naš Buco Pende, a okupljene je pozdravio prigodnim riječima i Željko Čizmić, predsjednik središnje Udruge dragovoljaca HRM Republike Hrvatske.

Članovi dubrovačke Udruge dragovoljaca HRM za vrijeme svog boravka na Pohorju bili su gosti tamošnjeg vrlo popularnog skijališnog centra hotela „Jakec“ i svog domaćina Bože Juharta, člana predsjedništva slovenskih ratnih veterana, koji je sudjelovao na smotri i godišnjici obilježavanja osnivanja HRM u Dubrovniku 30. listopada prošle 2011. godine.

Uz sudjelovanje na ovim manifestacijama, dubrovački dragovoljci i veterani obišli su mnoga druga okolna mjesta, vrhunsku i jednu od najboljih evropskih eko vinarija Božidara Zorjana, Muzej žrtava Pohorja, crkvu Tri kralja iz 16. stoljeća, a završetak njihovog boravka bila je  posjeta Bleiburgu i polaganje vijenca na spomen obilježje svim hrvatskim žrtvama stradalim na tom mjestu 1945. godine.
 
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist