Natrag
18.8.2017 14:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovačka stolna keramika predstavljena u Splitu

25.11.2015 @ 8:56 Dulist Kultura

Podijelite:

Izložba Dubrovačkih muzeja „Stolna keramika u Dubrovniku: Arheološki nalazi 14.-17. stoljeće“ otvorena je u danas u Muzeju grada Splita u prostoru Galerije Dioklecijan, gdje će gostovati do 15. prosinca 2015. godine, javljaju iz Dubrovačkih muzeja. Autorica izložbe je voditeljica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, viša kustosica Liljana Kovačić, a autorica likovnog postava kustosica Ivona Michl.

Izložba ”Stolna keramika u Dubrovniku: Arheološki nalazi 14. – 17. stoljeće” prikazuje izbor iz velike zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne keramike i stakla koja je prikupljena istraživanjima stare gradske jezgre Dubrovnika nakon potresa 1979. godine. Primjerci su to stolnog posuđa izrađenog uglavnom u talijanskim manufakturama, manjim dijelom u španjolskim i osmanskom gradiću Izniku u razdoblju od 14, st. do razornog potresa 1667. godine, što je i vrijeme velikog gospodarskog uspona Dubrovačke Republike.

Dekorativne ideje na ovom posuđu odražavaju sva stilska umjetnička razdoblja, a oblici raznovrsnost jelovnika koji je stigao u kuhinju razvojem trgovine i zemljoradnje, manufaktura i velikim pomorskim otkrićima. Podovi palača i crkava popločavali su se keramičkim pločicama azulejos, uvezenim iz Španjolske poznate po skupocjenoj keramici s tehnikom lustra kojom se oponašalo posuđe od plemenitih metala.

Keramika orijentalnog porijekla je luksuzna roba uvezena iz Carigrada, a proizvodila se u glasovitom keramičarskom centru Izniku, u povijesti poznatijem kao Nicaea. Ta je keramika kvalitetom najsličnija kineskom porculanu čiji su sastojci smjese bili tajna.

Izložba je doprinos kulturi življenja renesansnog Dubrovnika koji je u graditeljstvu, umjetnosti i uopće u cjelini kulturnog stvaralaštva, težio dostići kvalitetne uzore moćnih država s kojima je bio povezan.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana