Kultura

DUBRAVKO KOVAČEVIĆ Predstavljeno čudesno djelo o našim festanjulima!

DUBRAVKO KOVAČEVIĆ Predstavljeno čudesno djelo o našim festanjulima!

Čudesno djelo o festanjulima, ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ našeg sugrađanina Dubravka Kovačevića, predstavljeno je ove nedjelje u Dvorani pape Ivana Pavla II, kao najsjajniji završetak 1046. Feste.

Godinu iza nas obilježila je njegova posebna ljubav prema našem Parcu, koju je nakon godina i godina rada i – ukoričio. Pisao je o festanjulima obuhvativši razdoblje od 150 godina. Polazna točka bile su mu novine “Narodna svijest” iz 1925. godine s kojima se susreo u dubrovačkom arhivu. Uvelike mu je posao olakšao demograf Nenad Vekarić, koji mu je pomagao dajući mu datum rođenja i smrti pojedinih festanjula, a o samoj složenosti istraživanja govori i činjenica da su mnoge obitelji bivših festanjula i izumrle. Velik dio informacije pronalazio je i u ostavinskim raspravama i smrtovnicama.

Ovu nedjelju knjigu su predstavili sam autor, Ivan Viđen, dipl. pov. umj., prof. dr. sc. Ivo Banac i Marin Ivanović, predsjednik HKD Napredak Dubrovnik a predstavljanje knjige organizirano je u suradnji HKD Napredak Dubrovnik i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

-Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ Dubravka Kovačevića dragocjena je knjiga koja prvi put na jednom mjestu donosi ne samo činjenice o festanjulima, njihovoj ulozi prilikom proslave blagdana sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika, nego i fotografije festanjula pa su tako imena konačno dobila lica. Strpljivim i upornim radom festanjuo Kovačević uspio je ne samo prikupiti podatke o svetkovnicima Feste već se potrudio same feste staviti u povijesni kontekst u kojem su se odvijale – za knjigu je zapisao dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić.

Kada smo, nekon nakon izlaska ovog impresivnog djela, razgovarali s gosparom Kovačevićem, rekao nam je kako su svjetovnici bili zamotani jednim velom kojeg je on htio otkriti. To mu je, rekao je, bila inspiracija…

– Htio sam napisati točno i precizno, a toga nema bez istraživačkoga rada. Ako gledate iz šireg kuta, knjiga je u potpunosti istraživački rad – kazao nam je tada o svojoj impresivnoj knjizi gospar Dubravko, koji je, kad je tražio i listao i ‘kopao’, otkrio mnoštvo zanimljivih podataka o našim festanjulima. I hvala mu na tome.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist