Kultura

FOTO/VIDEO DRŽIĆ U OČIMA GIMNAZIJALACA Kako naša mladost veliča Vidru?

FOTO/VIDEO DRŽIĆ U OČIMA GIMNAZIJALACA Kako naša mladost veliča Vidru?

‘Srce mi je uistinu veliko kad vas vidim u ovolikom broju’ , kazao je ravnatelj Doma Marina Držića ovog utorka okupljenima pred vrijednom ustanovom – publici, roditeljima, profesorima i što je najvažnije, učenicima Gimnazije Dubrovnik.

Povod lijepom okupljanju je ‘Držić u očima gimnazijalaca’, zanimljiv projekt kojeg su zajednički pokrenuli povodom obljetnice 450 godina od smrti našeg Vidre.

– Vjerujem da se i naš dum Marin negdje smije kad vas vidi u ovolikom broju. Što reći? Projekt Doma Marina Držića kao ustanove u kulturi grada i Gimnazije Dubrovnik, s ovim uistinu vrijednim profesoricama i profesorima, na čelu s kolegicom gospođom Katarinom Toljom je zaista izniman. Ne bih duljio večeras, jer uistinu i Sveti Vlaho je učinio svoje ‘čudo od čudesa’, učinivši nam ovaj dan predivnim, a nije se takvim naziralo da će biti – dodao je Matić uz opasku kako ‘željno iščekuju što su učenici pripremili’, s čime se usuglasila i ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja.

– Ponosna sam što je Gimnazija Dubrovnik imala čast sudjelovati u obilježavanju 450. obljetnice smrti Marina Držića. Hvala svima vama, učenicima, koji ste svojim znanjem i kreativnošću naveliko pridonijeli ovom projektu, te vašim profesorima koji su vas potakli u vašem projektu ‘Držić u očima gimnazijalaca’, kao i Domu Marina Držića – istaknula je Tolja, nakon čega je bilo vrijeme za uživati u onome što su pripremili naši gimnazijalci.

Borba za ulogu Tirene
U scenskim nastupima, učenici su izveli tri djela. Prva je na redu bila predstava ‘Radni naslov: Tirena’ Dramske skupine Gimnazije Dubrovnik, koja se sastoji od učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda, s voditeljicom prof. Lucijanom Pendo.
Uloge: Antonela Dragović (vođa družine), Karmen Klokoč (ton-majstor, pripovjedač, Kupido, medvjed), Viktorija Bačić (Tirena), Ivan Njavro (Ljubmir), Veronika Budinić (Miljenko), Maroje Žuvelek (Radat), Ivan Vidak (Stojna), Katarina Handabaka (Tirena), Matea Šišić (rekviziter, Satir, Dragić) i Antonia Stanković (Tirena)
Radnja kaže kako amaterska glumačka družina priprema izvedbu Držićeve Tirene. Kako proba odmiče i radnja Tirene napreduje, među glumicama zakuhtava se borba za ulogu Tirene!
Uslijedio je Pometov monolog iz komedije Dundo Maroje (II, 1) kojeg je izveo Antonio Mostahinić iz 2. E razreda, pod mentorstvom prof. Matilde Perković, te Omakalin monolog iz komedije Grižula (II, 6), kojeg je izvela Romana Dominiković iz 1. a razreda, pod mentorstvom prof. Antonie Korać Kusalić.

Akril na platnu i vizije dramskih likova
Osim sjajnih scenskih nastupa, prilika je bila pogledati i izložbu likovnih radova učenika u tehnici akrila na platnu, koji su crtali pod vodstvom prof. Ivanke Lilić i prof. Renate Lujak Grdović te akad. slikara Ivana Peraka kao mentora. Na temelju znanja o Držićevim djelima, u tehnici akrila na platnu stvorili su svoju viziju dramskih likova koji su na njih ostavili najdublji dojam. Autori radova su Lucija Burić (2. e), Erna Burina (3. d), Mihaela Cobenzl (4. b), Mihaela Gavrić (2. e), Mauro Lovrić (3. e), Paula Matić (2. d), Gabrijela Milinović (2. d), Valentina Obrad (2. e), Lucija Vragolov (2. c) i Iva Žmirak (4. a).

#drzicevgrad
Učenici 3. c i 3. d razreda s prof. Anom Njirić Aleksić, suradnicom Leksikona Marina Držića, predstavili su istraživačku radionicu #drzicevgrad (Samoslike sa sadržajem). Budući da Marin Držić u većinu svojih djela unosi realističke detalje iz dubrovačke svakodnevice, učenici su istražili koji su prostori grada i u kojem kontekstu spomenuti u njegovim dramskim tekstovima i sve to ujedinili pod zajedničkim nazivnikom #drzicevgrad, odnosno ‘Samoslike sa sadržajem’.

Izloženim kratkim člancima o odabranim lokalitetima s navedenim citatima iz Držićevih djela i QR kodovima predstavlja se, među ostalim, svakodnevica gradskih obrtnika, trgovaca, sluškinja, vlastele i ostale činjenice o gradskim prostorima koje su tadašnjim gledateljima Držićevih predstava bile poznate. Obilazak navedenih prostora grada za učenike je i predstavljao priliku za snimanje samoslika (selfieja) – onih s pridodanim poučnim i zabavnim sadržajem iz Držićeva vremena. Za tekst konferanse zadužena je prof. Ana Jozović, satir, odnosno voditelj programa je Ivo Bulić iz 4. C, a vile Marta Šalja (4. c) i Romana Dender (4. c).

Foto/Video: Maria Prkut


Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist