Kultura

DRŽIĆ NA IGRAMA Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića u Zagrebu

DRŽIĆ NA IGRAMA Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića u Zagrebu

Promocija knjige Hrvoja Ivankovića ‘Držić na igrama – kronika tragom kritičkih zapisa’ održat će se u ponedjeljak, 16. siječnja u 19 sati u foajeu Satiričkog kazališta Kerempuh.

Uz autora, na promociji će sudjelovati Snježana Banović, Željka Turčinović i glumac Frano Mašković. Knjigu su izdali Hrvatski centar ITI i Društvo dubrovačkih pisaca.

Knjiga Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama“ detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje nas na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući nam tako živu, sveobuhvatnu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara.

Knjiga ima 400 stranica, a opremljena je s osamdesetak fotografija iz svih važnijih postava Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama. Njena zagrebačka promocija održava se na samom početku godine u kojoj obilježavamo 450 godina od smrti Marina Držića.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist