Hrvatska

DRŽAVNI ZAVOD ZA MJERITELJSTVO ‘Internetska aplikacija ne može biti taksimetar’

DRŽAVNI ZAVOD ZA MJERITELJSTVO 'Internetska aplikacija ne može biti taksimetar'

Predstavnici hrvatskih taksista upozoravaju javnost na, kako ističu, obmane koje se tiču upotrebe aplikacije kao taksimetra, pri čemu tvrtka koja se njom služi tvrdi da je ona ispravna i poželjna.

Naime, Državni zavod za mjeriteljstvo, odnosno Samostalna služba za mjeriteljsku inspekciju, zaključila je u službenom očitovanju da internet aplikacija nije uređaj i ne može biti taksimetar, jer ne izračunava udaljenost u realnom vremenu te da nije zakonito mjerilo.

-Zašto su Vlada i nadležno ministarstvo nacrtom prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu išli nasuprot zaključka Državnog zavoda za mjeriteljstvo i suprotno Zakonu o mjeriteljstvu? Propisano je da zakonita mjerila podliježu nadzoru mjeriteljske inspekcije – zašto država želi izuzeti Uber aplikaciju od nadzora? Kome je to u interesu? Građanima sigurno nije – poručio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Naime, iako većina GNSS prijemnika ugrađenih u smartphone uređaje može ostvariti točnost pozicioniranja od 3 do 5 m, u uvjetima kada je signal blokiran, primjerice u podvožnjacima, ne mogu izračunati poziciju. U tzv. urbanim kanjonima broj vidljivih satelita drastično opada, a prijamnici primaju reflektirani signal, pa mjerna nesigurnost drastično raste, prelazeći i 100 metara.

-Hrvatska nema službenu digitalnu kartu, neslužbene ne pružaju nikakvu garanciju točnosti i ne mogu se koristiti za naplatu bilo kakvih usluga povezanih sa prijevozom. Postoje inozemna istraživanja koja su pokazala da ta greška može biti i do 40 posto u odnosu na klasične taksimetre, a aplikacije su još uvijek podložne i namjernim manipulacijama – podsjeća Miletić na stav struke.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist