Grad

Država će subvencionirati ukrcaj pripravnika na hrvatske brodove

Država će subvencionirati ukrcaj pripravnika na hrvatske brodove

U Hotelu Lapad danas je održana 65. sjednica Udruge hrvatskih poslodavaca-brodara u međunarodnoj pomorskoj plovidbi „Mare Nostrum“.

Predsjednik Uprave Atlantske plovidbe i ujedno predsjednik skupštine Udruge brodara kap. Pero Kulaš uvodno je istaknuo kako se na sjednici, između ostalog, raspravljalo o pristupu udruge „Mare Nostrum“ u udruženje europskih brodara od 1. siječnja 2015. godine. Riječ je o udruženju koje kontrolira 40 posto svjetske flote, odnosno 660 milijuna tona, a u BDP-u EU-a pridonose s oko 60 milijardi eura.

– Odluka je već usvojena, a kao pridruženi član bit ćemo prisutni već na idućoj konvenciji u Kopenhagenu za mjesec dana. Odlučeno je da naši predstavnici budu ravnateljica udruge Maja Marković Kostelac te predsjednik skupštine ili njegov zamjenik – istaknuo je Kulaš.

Također, raspravljalo se i o programu subvencioniranja i ukrcaja pripavnika na brodovima pod hrvatskom zastavom u suradnji s Ministarstvom.

– Tu smo naišli na veliko razumijevanje Ministarstva. Odlučili smo biti proaktivni. Već je pripremljen nacrt programa ukrcaja za iduće dvije godine, i s njim ćemo ići pred Ministarstvo, koje će probati naći novac u budžetu za subvenciju dijela pripravničkog staža – dodao je Kulaš.

Ravnateljica Udruge hrvatskih brodara Maja Marković Kostelac spomenula je kako se raspravljalo i o izmjenama Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na upisnike.

– Želimo modernizirati sustav upisa kako bi ga učinili još atraktivnijim – rekla je Marković Kostelac, koja je komentirala i buduće plaćanje poreza po tonaži.

– Ulazak u EU nas je iz poreznog raja za brodare doveo do negativnijih poreznih okvira. Znali smo u što ulazimo i sad u suradnji s Ministarstvom nastojimo ta pravila igre istumačimo na način zaštite hrvatskog brodara – dodala je marković Kostelac.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igor Butorac najavio je mini-reformu pomorskog zakonodavstva.
– Dijelom se to odnosi na ciljene izmjene Pomorskog zakonika, donošenje novog Zakona o Lučkim kapetanijama i sigurnosti plovidbe te izmjene i dopune Zakona o Plovputu. Uvažavajući interese brodara cilj je biti što više u funkciji pomorske industrije – istaknuo je Butorac, dodavši kako je potrebno ‘maksimalno minimizirati’ administrativne barijere.

– Zato nam je bitan 24-satni servis brodarima koji vodeće pomorske administracije omogućuju pa tako i mi ciljamo – dodao je Butorac. Istaknuo je kako je u privatizaciji Jadroplova Vlada RH pokazala jasan stav.

– Želimo osigurati njihovu tržišnu prisutnost i investicijsku klimu, ali i zaštititi hrvatske pomorce koji na tim brodovima rade. Tržište će pokazati do koje mjere je to moguće, a mi smo krenuli maksimalistički – rekao je Butorac.

Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe i zamjenik predsjednika skupštine Udruge hrvatskih brodara Mario Pavić izrazio je žaljenje što tržište ove godine nije po želji brodara.

– Imali smo na segmentu supertonaže dobar početak godine, ali je uslijedio pad tržišta. U raspravi smo govorili i o vrijednosti brodova napravljenih u Hrvatskoj, a koji su manje vrijedni nego što bismo mi željeli. Percepcija vrijednosti suhe tonaže kod nas je između lošijih i boljih kineskih škverova. Razgovarali smo što napraviti po tom pitanju. Svjesni smo da kvaliteta brodova nije u tom rangu, već je puno bolja. Međutim, zbog broja brodova koji izlaze s hrvatskih navoza mi smo jedna niša. A naši brodovi ne zarađuju manje od japanskih i korejskih. Ipak, kad se naši brodovi prodaju njihova vrijednost je osjetno manja – rekao je Pavić. Što se tiče tankerskog tržišta, zabilježena su dva porasta, početkom godine i ovog ljeta.

– Čekamo bolje dane iduće godine – zaključio je Pavić.

Ni pomoćnik ministra Butorac ni predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Kulaš nisu htjeli komentirati odluku Upravnog suda u Splitu o ukidanju koncesije Franju Pašaliću, istaknuvši kako presudu još nisu vidjeli.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist