Grad

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA Nigdje se ne navodi zatvaranje azila!

DRUŠTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA Nigdje se ne navodi zatvaranje azila!

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik reagiralo je na jučerašnje priopćenje Grada Dubrovnika vezano za rješenje veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, a kojim se, kako su naveli iz Grada Dubrovnika nalaže zatvaranje azila na Žarkovici u roku od 60 dana. 

Njihovu reakciju donosimo u cijelosti:

-Dana 19. kolovoza 2016. godine Minstarstvo poljoprivrede, Odjel – Veterinarski ured Dubrovnik, Ispostava Dubrovnik je donijelo Rješenje o izvršenju kojim se izvršenicima (Gradu Dubrovniku, Sanitatu d.o.o. i Društvu za zaštitu životinja) izriče mjera novčana kazne zbog neizvršenja Rješenja iz lipnja 2015.
Međutim, postoje i još su na snazi Rješenja Ministarstva poljoprivrede, Odjel – Veterinarski ured Dubrovnik, Ispostava Dubrovnik, donesena 2009. i 2012. kojima se nalaže i naređuje Gradu Dubrovniku – izgradnja azila. Predmetna Rješenja su pravomoćna, konačna i izvršna. Rješenja nisu izvršena ni tada ni sada, a nadležno Ministarstvo po njima nije postupalo odnosno nije zbog neizvršenja Rješenja naredilo kao mjeru sankcije novčanu kaznu.
Napominjemo da su predmenta Rješenja valjanja i na snazi i na današnji dan 20. rujna 2016. Napominjem, da nadležno Ministarstvo, točnije gosp. Rukavina po njima nije postupao, dakle po Rješenju koje je njegovo nadležno tijelo donijelo. Zanemarujući Rješenja pravomoćna, konačna i izvršna, donosi novo, iako zna da ovo Sklonište jest neregistriano, ali na neki način legalno, jer je nadležno Ministarstvo dostavljalo naloge Društvu za zaštitu životinja o obveznom zbrinjavanju životinja upravo na Žarkovici. Isto tako i prethodna gradska vlast je donijela Odluku kojom propisuje smještanje napuštenih pasa na Žarkovicu do izgradnje novog azila.
Nigdje u predmetnom Rješenju nije navedeno zatvaranje azila. Po Rješenju se životinje moraju izmijestiti u non kill Skloništa, a takvih je na području RH samo tri, a ona nisu u mogućnosti preuzeti životinje iz našeg azila zbog prekapacitiranosti. Sva ostala su kill Skloništa, te se Rješenje ne može provesti jer je neprovedivo odnosno provođenjem Rješenja o izmiještanju životinja bi samo Ministarstvo kršilo svoje Rješenje. Također je Grad Dubrovnik 2009. godine donijeo Odluku kojom zabranjuje eutaniziranje životinja, te bi se izmiještanjem u kill skloništa kršila Odluka i Grada Dubrovnika.
Što se tiče dijela u kojem se u Rješenju navodi udomljavanje moramo spomenuti da smo udomili 1453 životinja, a od toga 86 pasa i 57 mačaka u 2016., 76 divljih životinja izlječenih i vraćenih u prirodu. Kontuinuirano radimo sterilizacije pasa sa Žarkovice i uličnih mačaka koje nakon obilježavanja vraćamo na ista mjesta do izgradnje Skloništa. Registriramo negativne pojave kojima se krši Zakon o zaštiti životinja i pokrećemo postupke sankcioniranja počinitelja (od 279 prijava do danas ni jedan jedini počinitelj nije sankcioniran). Sve su životinje cijepljene i ukoliko su spolno zrele kastrirane. Godišnje udomimo u obitelji oko 100 – 120 pasa i 50-tak mačaka. Već dugi niz godina broj životinja stagnira, te je potrebna izgradnja Skloništa u suradnji sa Gradom Dubrovnikom i JLS na području DNŽ-a kako bi se osiguralao sankcioniranje građana koji ostavljaju životinje, a time bi se i broj napuštenih životinja smanjivao.

Iz svega proizlazi da smo u ovom dijelu i te kako poštovali sva i pisana i nepisana Rješenja, što bi svakako trebalo uzimati u obzir prilikom bilo kakvog sankcioniranja Društva za zaštitu životinja.
Da, točno je da je Grad Dubrovnik raspsiao javni poziv (neobvezujući) za iskaz interes za realizaciju projekta „Sklonište za životinje“. No, međutim nije istina da se nitko nije javio. Također nije istina da je zadnji dan roka 23. rujna. Istina je da smo se javili u roku od najkasnije 60 dana od dana objave, te datum za predaju našeg pisma namjere je istekao 19. rujna 2016 godine. U zadanom roku tj. do 19. rujna, Društvo za zaštitu životinja je dostavio iskaz interesa za realizaciju „Skloništa za životinje“. U tom iskazu naveli smo i potkrijepili dokazima da smo spremni sudjelovati u financiranju u izgradnji Skloništa sa cca 2.000.000,00 kn, a u ime toga dobili smo Pisma namjere od međunarodnih udruga, fizičkih i pravnih osoba koja su nam ta Pisma dostavili.

Istina je da sukladno dogovoru, što nam je u više navrata potvrdio gosp. Kusalić, Golf Razvoj d.o.o. želi kupiti zemlju i donirati za izgradnju Skloništa za životinje. Istina je da postoji zemljište na području Grada Dubrovnika na kojoj je planirana izgradnja Skloništa za životinje i higijenski servis s hotelom (K3). Istina je da će Arhitektonski atelier Hržić, gđa Žana Radetić dipl.ing.arh., donirati Društvu za zaštitu životinja projektnu dokumentaciju za izgradnju skloništa. Ono što mi trebamo je dobra volja svih strana i konačno krenuti s rješavanjem ovog problema, a Ministarstvo, napose Darko Rukavina, se treba baviti zaista ozbiljnim problemom, a to je provođenje Zakona prema onima koji životinje ostavljaju, zlostavljaju, truju i napuštaju.
Kada uzmemo u obzir da na području Dubrovčko-neretvanske županije imamo 306 napuštena psa, koje smo zbrinuli na Žarkovici, onda se nameće da je Društvo za zaštitu životinja odradilo sve mjere u ovih 15 godina bez izmiještanja i s minimumom financijskih sredstava, dok bi izmiještanjem u druga skloništa Grad Dubrovnik morao za svakog napuštenog psa platiti 2.500,00 kn – 4.000,00 kn + troškove prijevoza.
I na kraju, moramo istaknuti da na 100 km koliko pokrivamo, imamo jedno Sklonište, a na 100 km Grad Zagreb ima 14 skloništa, nekoliko hotela i ne mali broj udruga, i teta čuvalica. Stoga, možemo zaključiti da je puno računskih grešaka namjernih ili slučajnih u iznošenju brojki. Prije nego se napiše valja i provjeriti. Zato pitajte, rado ćemo odgovoriti brojčano na sva pitanja, kako pogrešni odgovori ne bi uporno odlazili u medije – navode iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist