Aktualno

DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE Uručene srebrne medalje ‘Ivo de Natali’

DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE Uručene srebrne medalje 'Ivo de Natali'

Svečana dodjela medalje ‘Ivo de Natali’ Društva prijatelja dubrovačke starine uručene su danas, 15. prosinca u prostoru Društva.

Ovom prilikom, srebrne medalje koje je dizajnirao akademski kipar Damir Mataušić, dodijeljene su dr. Snježani Knežević, načelniku Stona Vedranu Antunici te predsjedniku Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonku Makoviću u znak zahvalnosti za doprinos u zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

– Društvo je 2007. godine donijelo odluku o kovanju medalja u svrhu promocije povijesti i obnove dubrovačke baštine. U tu svrhu smo tada donijeli odluku i posvetili medalje zaslužnim Dubrovčanima te smo u ovih deset godina izdali ukupno sedam medalja. Danas dijelimo ovu medalju koja je posvećena Bečkom kongresu  iz 1815. godine kada je Dubrovačka Republika nestala sa karte europskih država i posvetili smo je i Ivanu Nataliju, ili kako mu se ulica u gradu zove, Đivu Nataliju, koji se istakao u borbi za opstanak Republike – rekao nam je Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina.

– Ovo je u svakom slučaju jedno priznanje na koje sam ponosan, a iza ovog stoji ogroman rad ljudi koji su radili na obnovi zidina u zadnjih desetak godina. Ovo je na ponos svih nas, i Stonjana i članova Društva – istaknuo je Vedran Antunica.

Zvonko Maković naglasio je kako mu uručenje ove nagrade znači veliku čast, pogotovo sada kada je predsjednik Društva povijesničara umjetnosti.

– Naši su ciljevi zajednički tako da je Društvo prijatelja prepoznalo ono što ja radim kroz svoju praksu kao povijesničar umjetnosti. Ovo je sigurno velika čast – rekao je Maković.

– Ova medalja ima veze sa mojim radom na Zborniku, monografiji Prijatelja dubrovačke starine koji će danas biti predstavljen u palači Sponza. To je bio veliki rad, mnogo sam naučila i upoznala sam ljude što je velika prilika. Inače smo, i kolega Maković i ja, podupirali Društvo u vremenima koja nisu bila dobra. Mi smo mislili, a mislimo i danas, da je to Društvo apsolutni unikum u Europi, te mu dajemo potporu kao stručnjaci i kao pojedinci – istaknula je Snježana Knežević.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist