Kultura

DRUŠTVO DUBROVAČKIH PISACA Zapisi i zgode postijera od Grada ovog ponedjeljka

DRUŠTVO DUBROVAČKIH PISACA Zapisi i zgode postijera od Grada ovog ponedjeljka

Najnovije izdanje društva dubrovačkih pisaca, knjiga ‘Zapisi postijera iz Grada’ dugogodišnjeg poštara Miha Mihe Đanovića predstavit će se u ponedjeljak, 22. siječnja, s početkom u 19 sati u Saloči od zrcala.

Uz autora, u predstavljanju ove vesele i zanimljive knjige o čeljadi Grada nekad, sudjeluju i Primorski svatovi i autorovi prijatelji – Mato Jerinić, Boris Njavro i Sabastijan Vukosavić.

Miha, Miho Đanović, čeljadi je znani postijer od Grada, pa i nešto šire po Dubrovniku. Sa kućnim brojem u Medovićevoj ulici, onoj prvoj od Pila kad se siđe na Stradun, uz dugi i visoki zid Male braće, u ulici koja vodi sve do gore prijeko Prijekog, uza skale do Pelina i podno Minčete. Tu živi s obitelji, kao što živi u cijelom Gradu, u svakoj mu ulici, svakom kantunu, placeti… u svom điru sve te godine koje je proveo kao postijer, raznoseći u svojoj bursi od pošte razne čestitke, kartoline, pisma, račune i mirovine, tužne i radosne vijesti, pa i foje kao nekad Mato Novinar. Ulazeći u domove čeljadi Grada, noseći im i radost i tugu, sve ih je zno, sve ih je upoznao.

Postao je dio njihovih domova. I navika, običaja, priča, kundurarija, noseći sa sobom svoju bursu od pošte postao je neizostavni dio života Grada. Onaj kojeg se čeka svako jutro, što zbog neke važne vijesti, nekog tajnovita pisma, možda i zbog po koje riječi s njim, onako uz put, ili mirovine od koje se živi. Onda je i on pošao u mirovinu i počeo se sjećati, pomalo počeo i zapisivati sve to što je doživio i proživio kao postijer u Gradu. I malo šire.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist