Kultura

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo šesti broj svog godišnjaka ‘Literat’

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo šesti broj svog godišnjaka 'Literat'

Pred sam kraj ove godine Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je svoj godišnji zbornik, šesti po redu „Literat“.

Ukupno 32 autora raznih generacija i raznolikog književnog stila pojavljuje se u „Literatu“ broj 6., koji nam iznova, kao i u prijašnjih pet izdanja, nudi zanimljive tekstove, od poezije, proze, drame, temom različitih eseja do jednog zanimljivog prijevoda.

Naslovnu stranicu i ovaj put osmislila je Nora Mojaš, urednički dio obavili su Boris Njavro, Davor Mojaš i Vinko Rožić, a „Literat“ otvara gospar Tomislav Šuljak sa svojih šest pjesama, uz zanimljiv podatak kako je to prvo objavljivanje pjesama ovog omiljenog Dubrovčanina. Uz njegove, tu su i pjesme Luka Paljetka iz njegove neobjavljene nove zbirke „Nakupine“, zatim tri do sada nikad objavljene pjesme pokojnog Milana Milišića koje je i ovaj put za „Literat“ ustupila njegova supruga Jelena Trpković. Kao redovni suradnik tu je i Vojo Šindolić sa svojim pjesmama iz ciklusa „Vježbanje darežljivosti“, kao i „stalni“ autori Mario Grazio, Josip Joško Škerlj i Stanko Krnjić, zatim Kaja Đerek Marija Nenada, te prvi put sa svojim pjesmama Sanja Brbora i Marija Saltarić, kao i pjesnik sa Korčule Luka Krajančić. Prozne priloge „Literata“ potpisuju Antun Pavešković, Domagoj Vidović, Boris Njavro, Marija Đanović, Marko Giljača, Valentina Vukman i Vinko Rožić sa svojim pričama. Dramski dio „Literata“ nude dva zanimljiva teksta, nikad objavljena drama Matka Sršena „Monada za dvije mone“ te kraća dramska igra o Vojnovićima i Gundulićevom snu Davora Mojaša.

Hrvoje Ivanković otvara dio kojeg čini nekoliko „sjetnih“ tekstova, autor je sjajnog memoarskog teksta o znanom gosparu Grada Ivu Saraki, Stjepan Ćosić piše o Mari Natali, Ivan Vigjen o Zvonimiru Kisiću, Maja Nodari o blagdanu Gospe od Danača, a Nikola Šubić o Mavru Vetranoviću. U prilogu „O metamorfozi pjesnika stvari“ Tea Rogić Musa sjajno analizira Milišićevu pjesmu „Vjerujući u stvari“, Antun Karaman ponudio je prilog „Osmjeh sjetnog fauna“ ili priču o slikaru, Ivana Lovrić Jović za ovaj „Literat“ eskluzivno je sačuvala jedan od otkrivenih testamenata i oporuka uz njena pojašnjena pronađenog starog teksta, a o Ivaninom istraživanju dubrovačkih frančezarija prilog je napisala Katja Bakija. „Dalmatinski boravak“ putopis je po našim krajevima njemačkog pisca Ernsta Jungera iz tridesetih godina prošlog 20. stoljeća, do sada neobjavljen, a u „Literatu“ u prijevodu Maria Kopića, a tu je i Đivo Bašić sa svojim sad već redovnim duhovitim prilogom.

Raznoliko tematski i stilom pisanja, svakako dovoljno za privući i ovaj put dubrovačku čitalačku publiku. Po najavama predstavljanje „Literata“ broj 6. trebalo bi se dogoditi u prvom dijelu prosinca i po najavama i po običaju u Art radionici Lazareti.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist