Grad

DRUŠTVO ARHITEKATA ‘Rekonstrukcija tvrđave Imperijal ne smije narušiti njen značaj’

DRUŠTVO ARHITEKATA 'Rekonstrukcija tvrđave Imperijal ne smije narušiti njen značaj'

Društvo arhitekata Dubrovnika u priopćenju za javnost iznijelo je svoje mišljenje o rekonstrukciji i namjeni tvrđave Imperijal, a koje prenosimo u cijelosti.

“Naše društvo se već javno izjasnilo o značaju pristupa izradi projektne dokumentacije za tvrđavu i tom prilikom naglasilo:

-Tvrđava Imperijal na Srđu je građevina od povijesnog i kulturnog značaja, a njezina javna namjena trebala bi doprinijeti kvaliteti života građana. Stoga bi i proces izrade projekta rekonstrukcije tvrđave trebao biti transparentan i javan, izborom najkvalitetnijeg rješenja putem javnog arhitektonskog natječaja.

-Tvrđava Fort Imperial je najistaknutija monumentalna građevina unutar povijesnog fortifikacijskog sustava grada.

Pukovnik Giuseppe Amerling, koji je od 1867.-1870. bio upravitelj vojnog okruga Dubrovnik, izrekao je riječi koje su se potvrdile i u ovom zadnjem, domovinskom ratu: ‘Među svim samostojećim obrambenim objektima koje Dubrovnik trenutno posjeduje, ova tvrđava je najviša i najvažnija za zemaljsku obranu grada’.

Zbog posebnosti mjesta i poštivanja memorije koju ta lokacija nosi, smatramo da projekt rekonstrukcije tvrđave ne smije poništiti njen značaj, te da se treba zadržati njena cjelovitost, kao i izvorna masivnost zdanja bastiona bez njihovih iskopavanja i potkopavanja.

Pored stalne postave Muzeja domovinskog rata, kao najprimjerenijeg centralnog sadržaja u središnjem dijelu tvrđave, tu svoje mjesto može naći i dvorana za povremena prigodna događanja, izložbe i predavanja, klupski prostor branitelja i memorijalna kapela.

Kao prateći sadržaji, koji trebaju biti u funkciji osnovne namjene mogu se realizirati i ugostiteljski objekti.

Značaju tvrđave doprinosi i Križni put, oblikovan po rješenju arhitekta Nikole Bašića, naručenom od Grada Dubrovnika, a koji izveden po serpentinama padina Srđa, treba dobiti primjerenu završnicu u tvrđavi i križu kao simboličkom vrhuncu.

– Uvidom u prostorno-plansku dokumentaciju i zakonsku regulativu, utvrdili smo slijedeće:

Urbanistički plan uređenja ŠRC o uređenju tvrđava u članku 102. kaže:

‘U okviru prostorno funkcionalne cjeline namijenjene golf igralištima s pratećim sadržajima, smještene su i postojeće tvrđave Fort Imperial i Strinčjera koje predstavljaju dio jedinstvenog fortifikacijskog krajolika platoa Srđa. Tvrđave se rekonstruiraju i dobivaju novu, pretežito kulturnu namjenu, sukladno konzervatorskim uvjetima. Također su i dio jedinstvenog rekreacijskog parka.’

Od izrađivača UPU-a smo dobili i tumačenje ‘pretežito kulturne namjene’ iz Pojmovnika namjena iz Pravilnika o sadržaju prostornih planova, izrađenog od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, kojim su se služili pri izradi Plana.

Pojmovnik navodi slijedeće:

‘Kulturna namjena obuhvaća građevine slijedećih namjena:

– biblioteke

– kazališta

– kinematografi

– muzeji

– javne glazbene ustanove

– otvorena ili pučka učilišta

– arhivi

– televizijske i radio postaje

– izdavačke ustanove

– umjetničke organizacije

– informativne službe

– zajednice i udruge tehničke kulture

U zgradama i na građevnim česticama kulturne namjene mogu se uređivati prostori koji ju upotpunjuju, a u funkciji su osnovne djelatnosti.’

Također upućujemo na odredbe Zakona o prostornom uređenju koji člankom 187. izradu projekta protivno uvjetima u pogledu namjene propisane prostornim planom kvalificira kao prekršaj, a člankom 121. kao tešku povredu dužnosti i ugleda ovlaštenog arhitekta.

Za Izvršni odbor DAD-a, predsjednica

Svjetlana Jelavić Dean”

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist