Aktualno

Drugu godinu za redom prvi po zaradi

Drugu godinu za redom prvi po zaradi

ACI marina Dubrovnik 2011. godinu završila je sa 6 posto većim prometom i već drugu godinu za redom zasjeda na prvo mjesto rang liste profitabilnosti svih marina u sustavu ACI-ja, s ukupnim prihodom od 7,6 milijuna kuna.

– Prošla godina bila je uspješna, posebno znajući da nismo dizali cijene u odnosu na 2010. godinu, stoga nas ovaj rezultat još više veseli. Bilježimo porast od 20 posto u prva četiri mjeseca u odnosu na prethodnu godinu. Prema najavama charter tvrtki, sva plovila su za ovu sezonu zauzeta – ističe direktor marine Mato Franković.

Prošlu godinu u marinu su uložena značajna financijska sredstva, prije svega u kupnju novog travel-lifta (uređaj za dizanje plovila, op.a.) nosivosti 130 BT. Upravo zahvaljujući tom ulaganju dubrovačka ACI marina bit će jedina od Ulcinja do Šibenika u kojoj je moguće dizati brodove veće od 60 BT. Za rekonstrukciju bazena travel-lifta u rujnu će biti uloženo 9,5 milijuna kuna, uz ugradnju pročistača tehnološko-otpadnih voda.
 
OGRANIČENE MOGUĆNOSTI ZA GODIŠNJI VEZ
 
Dubrovačka ACI marina i u 2012. godini bilježi veliku potražnju za vezom, posebno onim godišnjim. Na žalost, mogućnosti su ograničene. Svi gosti zadovoljni su s uslugama, pa ostaju u marini.

– Ove godine podigli smo cijene prosječno za 15 posto u odnosu na 2011. godinu, isključivo zbog velike potražnje za godišnjim vezom, s tim da za brodove dužine do 11 metara nije dizana cijena, nego spuštena 10 posto, jer imamo dosta mjesta gdje samo takva vrsta plovila može stati – govori Franković.

Marina bilježi dnevno desetak upita za godišnji vez, na listi čekanja nalazi se 70 osoba, a najveći broj plovila na čekanju je dužine veće od 16 metara, a takvih mjesta je najmanje. Stoga je prijeko potrebno što žurnije proširiti marinu kako bi se, prema planu proširenja, moglo smjestiti još 40 velikih plovila.

– Bilježimo veliki interes mega jahti koje za godišnji vez žele isključivo ACI marinu Dubrovnik, ali kako smo mi u nemogućnosti dobivanja takvog veza, odlaze u Šibenik ili tivatski Port of Montenegro. Mi imamo šest vezova za megajahte, ali u vremenu kad je marina građena, takve jahte nisu bile na tržištu i ti vezovi tijekom zimskog razdoblja nisu sigurni – objašnjava direktor Franković.
 
20 MILIJUNA EURA ZA NUŽNO PROŠIRENJE
 
U Prostornom planu Dubrovačko-neretvanske županije prije šest mjeseci, priča Franković, dogodila se omaška i nije uneseno proširenje marine, pa je naknadno utvrđeno kako je potrebno ići na tzv. točkaste izmjene Prostornog plana. One podrazumijevaju brzu izmjenu planova i prolaze samo jednu javnu raspravu, u vremenu od četiri mjeseca. Početak radova na proširenju, vrijednih 20 milijuna eura, može se očekivati za dvije do dvije i pol godine. Time bi marina dobila 45 novih vezova za megajahte.

Franković posebno ističe dobiveni natječaj za koncesiju marine u Slanome. Trenutno traju pregovori s tvrtkom INGRA koja posjeduje dokumentaciju vezanu za izgradnju marine u Slanome i u izgradnju marine bi se moglo krenuti već u prosincu.

– U našoj županiji imamo tek marinu u Dubrovniku, Korčuli i lučicu u Lumbardi, i sad očekujemo Slano. Veliki nedostatak turizma u županiji je neadekvatan broj privezišta za nautičare, gdje gubimo novac iz godine u godinu ne pružajući te usluge. Prijeko nam je potrebna marina na Elafitima, Mljetu, Slanome, Stonu i Korčuli – zaključuje Franković.
 

Sorkočević se polako obnavlja

U rujnu krećemo s rekonstrukcijom krovišta u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Oni će adaptirati freske, a zatim će ACI krenuti u obnovu samog ljetnikovca. U donjem dijelu bit će smještene trgovine, dio će biti namijenjen za smještaj, a dio za prostorije za sastanke.
I ove godine nastavljamo s lanjskom praksom. Imamo već ugovorena dva koncerta klapa. Posjetitelji na koncertima su uglavnom iz Grada i vlada veliki interes. Prošle godine smo imali tri koncerta s oko 4 tisuće posjetitelja. Razmišljamo i o dva koncerta klasične glazbe – kazao je direktor Mato Franković o planovima ACI-ja za ljetnikovac Sorkočević.

 

Berlusconi, Butler, Merlin, Viduka…

Uvijek pokušavamo zaštititi privatnost bogatih gostiju. Prošle godine kod nas je čak 14 dana boravila kći Silvija Berlusconija i mediji su tek zadnji dan doznali da je tu. Ali se dotad cijelo vrijeme slobodno kretala bez smetnje i svaki dan se kupala na bazenu. Prije godinu dana kao gosta smo primili holivudskog glumca i poznatog 'partijanera' Geralda Butlera, koji je sjedao na rivi, čitao knjigu i nije uopće nigdje izlazio. Ove godine Dino Merlin seli svoj brod na godišnji vez u našu Marinu, jer je kupio kuću u Trsteniku, a i bivši nogometaš Mark Viduka ima ovdje vez. Moram priznati da su nam neki od bogatih gostiju zadavali poprilične glavobolje pa ih poželite što brže zaboraviti – opisuje direktor Franković iskustva s „velikim svjetskim facama“ koje redovito posjećuju marinu.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist