Grad

DRAMATIČNO U GRUŽU Nakon burne sjednice Upravni odbor DTV-a podnio kolektivnu ostavku!

DRAMATIČNO U GRUŽU Nakon burne sjednice Upravni odbor DTV-a podnio kolektivnu ostavku!

Godišnja skupština Društva turističkih vodiča Dubrovnik protekla je večeras u užarenoj atmosferi, a ono što je trebalo biti posljednja točka dnevnog reda, izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, raspravljalo se kao prva.

I na koncu rezultirala ostavkom svih sedam članova Upravnog odbora. Od konstruktivnih prijedloga do međusobnih optužbi, u bivšem kinu Gruž moglo se čuti večeras svega, no ono što je bilo jasno od početka, većina vodiča je djelomično ili potpuno neinformirana.

Naime, u prosincu ove godine očekuje se izglasavanje novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, a taj akt trenutno je u svojim početnim fazama zbog kojih se na razini Hrvatske održavaju sastanci s predstavnicima turističkih vodiča iz cijele Hrvatske. Jedan takav sastanak održan je i siječnju, a na njemu se razgovaralo o četiri glavne teme – Pretvaranje županijskih turističkih vodiča u nacionalne (odnosno županijskih licenci u nacionalne), bolja edukacija, omogućavanje obavljanja tog posla za osobe iz trećih zemalja ako imaju prebivalište u Hrvatskoj, te jača kontrola nelegalnog vođenja.

Najviše bure među vodičima podignulo se zbog dezinformacije kako će eventualno uvođenje nacionalnih licenci za sve vodiče u Hrvatskoj (što je jedan od smjerova u kojem Ministarstvo turizma aktivno razmišlja i praksa u velikom dijelu zemalja EU) značiti i navalu stranaca na ionako prezasićeno dubrovačko tržište.

Kako je u svojoj prezentaciji istaknula članica Upravnog odbora Antea Glumac Barbir te dvije teme su potpuno odvojene, i zapravo sam ulazak Hrvatske u EU omogućio je slobodu kretanja ljudi i roba, a time vodiča iz drugih zemalja na području Hrvatske.
Sve su pokrenuli slovenski vodiči koji su još u veljači 2014. godine tražili od Ministarstva turizma dozvole za vođenje tura koje je Ministarstvo tada odbilo. No Slovenci nisu stali na tome i nakon žalbe SOLVIT-u, Hrvatska je dobila ‘packu’ iz EU, a potom na mala vrata početkom prošle godine posebnim Zakonom i Pravilnikom regulirala način na koji stranci mogu voditi ture u Hrvatskoj.

Nacionalne licence ili?
-Vi ste glasovali suprotno našim interesima, interpretirate zakon i to pogrešno – rekao je jedan od glavnih protivnika retorike Glumac Barbir, vodič, a sudeći prema informacijama iznesenim na skupu i pravnik, Marko Sjekavica.

Naime, Glumac Barbir na sastanku koji je održan u siječnju u Ministarstvu iznijela je stav Upravnog odbora kako se slaže da se županijske licence pretvore u nacionalne.
-To ne znači da smo mi oduševljeni time, ali držimo to manjim zlom jer godišnje imamo između 80 i 120 novih vodiča – rekla je ona te istaknula kako bi se svim postojećim vodičima omogućilo besplatno preregistriranje u nacionalne vodiče, dok bi svi novi umjesto obrazovanja koje traje 89 sati prošli dvogodišnju edukaciju od najmanje 600 sati.
-To su dvije potpuno odvojene stvari, a dok je za jedno prekasno, za drugu se digla preuranjena hajka jer Zakon još nije niti u nekakvom nacrtu – istaknula je ona.

No uvođenje nacionalnih licenci značio bi i kako bi svi hrvatski vodiči mogli voditi u svim hrvatskim gradovima, dok to zasada nije slučaj i potrebno je položiti ispite po županijama i steći tzv. posebne kvalifikacije.
– Preporuka je EK da se smanji broj područja na kojima taj posao mogu obavljati samo osobe s tim uvjetima i doći će uskoro vrijeme kada Stradun primjerice neće biti jedan od takvih lokaliteta – rekla je Glumac Barbir te ustvrdila kako je praksa svugdje u Europi da se takav status ostavlja samo prostorima ‘koji se mogu zaključati, a ne javnim površinama’, što je izazvalo salvu nezadovoljstva.

U burnoj raspravi koja je uslijedila i često bila vođena na osobnoj razini, Upravni odbor udruge optužilo se za rad protivno interesima vodiča, kao i za predaju.
-Ako je sve gotovo i ne može se ništa promijeniti, onda nema potrebe ni za Udrugom ni Upravnim odborom – rekao je među ostalim Sjekavica koji je istaknuo kako drži da su stavovi izneseni u Zagrebu ‘suprotni volji većine članstva i pogrešna interpretacija zakona’.
Kako se moglo razabrati iz brojnih dobacivanja iz klupe, ali i nastupa, ovo je tema o kojoj su vodiči međusobno itekako raspravljali posljednjih dana, no kako su istaknuli članovi Upravnog odbora, njima se obratilo sve skupa deset članova s upitima.
-Pogrešno interpretirate Zakon. EK propisuje da se može za strane vodiče tražiti dodatna provjera sposobnosti, ali je stvar toga da se naše Ministarstvo nikad nije potrudilo to napraviti. Vi ste na tom sastanku podržali i izmjene postojećeg Zakona koji su naša glavna zaštita, a to je da na zaštićenim lokalitetima mogu voditi samo oni vodiči s posebnim ispitima – istaknuo je Sjekavica.

U poprilično nabijenoj atmosferi izglasavalo se tako o stavovima koji će DTV iznijeti na sljedećem sastanku u Ministarstvu (koji je zakazan za 15. veljače), a velikom većinom glasova odbijen je ranije izneseni stav da se u novi prijedlog Zakona unese odredba o pretvaranju županijskih licenci u nacionalne, dok su ostala tri prijedloga prihvaćena.

Imenovanje Sjekavice
Prijelomna točka godišnje skupštine bio je prijedlog da upravo Marko Sjekavica predstavlja stavove DTV-a na sljedećem sastanku koji će se 15. veljače održati u Zagrebu. Izbor Sjekavice većinom glasova postojeći Upravni odbor doživio je kao izglasavanje nepovjerenja i stoga podnio kolektivnu ostavku.
Kako nam je potvrdila Antea Glumac Barbir, oni će izglasane stavove vodiča s ove skupštine potpisati, a u roku od 20 dana sazvat će se nova konstituirajuća sjednica Upravnog odbora DTV-a koje će tada dobiti i novog predsjednika/cu i šest članova Upravnog odbora.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist