Aktualno

DRAKONSKE KAZNE Nastavlja se rat s autobuserima!

DRAKONSKE KAZNE Nastavlja se rat s autobuserima!

Nadolazeća sjednica Gradskog vijeća otvorit će i nove fronte s vlasnicima putničkih agencija koji su u sukobu s Vlahušićem oko plaćanja prolaska Ilijine glavice.


Lanci, ENC uređaji na Ilijinoj glavici i sve ostale prepreke kojima je gradonačelnik prijetio zamijenjene su najstarijom metodom na svijetu – kaznom. Naime, točka pod rednim brojem 5. dubrovačkog Gradskog vijeća, odnosno Prijedlog odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima predviđa uvođenje kazni za sve koji se ogluše na plaćanje ‘naknade’ u iznosu od 200 do 800 kuna, ovisno o veličini vozila. Kako stoji u članku 12. spomenute odluke za svaki prekršaj, pravne osobe kaznit će se sa 10 tisuća kuna, odgovorna osoba unutar te tvrtke kaznit će se s dvije tisuće kuna, dok će se fizička osoba-obrtnik kazniti s pet tisuća kuna, odnosno fizička osoba s dvije tisuće kuna. Da bi stvari bile još bolje Grad ostavlja mogućnost mijenjanja tarife naknade proizvoljno, a daje ovlasti i komunalnim redarima da zabrane parkiranje svim koji ”ne plate naknadu, ne podmiruju uredno svoje obveze ili na bilo koji drugi način krše odredbe spomenute Odluke”.

Hrnić: Nemamo obvezu plaćati nikakav reket!
Hoće li i ova odluka doživjeti fijasko poput prethodne dvije kojima je gradonačelnik Vlahušić pokušao naplatiti zaustavljanje autobusa na Pilama i Pločama vjerojatno će pokazati – sud. Podsjetimo prema tumačenju Ministarstva prva odluka nije bila u skladu sa zakonom i nakon toga je povučena, a druga odluka trenutno je na Trgovačkom sudu nakon što su agencije udruženo podnijele tužbu.
– Mogu oni donijeti što god hoće, ali ja nisam siguran da je to sukladno zakonu. Ako jest mi ćemo to platiti, ali prvenstveno ćemo provjeriti sve putem odvjetnika. Mi smo spremni za razgovor s Gradom i spremamo i naš prijedlog, ali ništa nezakonito nećemo plaćati – kaže Goran Hrnić, direktor turističke agencije Gulliver travela, koja je među ostalim već ranije odbijala plaćanje Vlahušuićevih tarifa.
– Mi smo ranije odbijali plaćati račune koje nam je tad Grad Dubrovnik ispostavljao. Ne želimo prejudicirati, ako Trgovački sud kaže da to moramo platiti, to ćemo i napraviti. U suprotnom, sigurno nećemo. Ista je stvar sada. Nećemo plaćati ništa što nije u skladu sa zakonom. Mi svi imamo obvezu prema vlasnicima i ja nemam pravo plaćati neki reket koji nije zakonit – zaključio je Hrnić.
Kupon za subvenicije
Na ovoj sjednici trebala bi zaživjeti subvencija građanima Dubrovnika za putovanje autocestom za Zagreb. Prema Pravilniku koji će se naći pred vijećnicima za tu namjenu izdvojeno je milijun kuna, a kako bi ostvarili pravo na subvenciju u Upravnom odjelu za za poduzetništvo, turizam i more potrebno je tražiti kupon koji se predaje na ovjeru na izlaznim postajama u Zagrebu i Pločama. Valja napomenuti kako se tako ovjereni kupon mora iskoristiti u roku od tri mjeseca, a njime se podsjetimo osigurava povrat 50 posto iznosa cestarine.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist