Grad

DPDS dodijelio medalju ‘Stjepan Gradić’ Šuljku, Bancu i Mesiću

DPDS

Sva tri gospara – Tomislav Šuljak, prof. Ivo Banac i Jasen Mesić – su u ovo teško i složeno vrijeme za Društvo dali svoj velik i ozbiljan doprinos. Ali ne samo sada, jer su oni u radu Društva već dulje vremena prisutni. Uvjeren sam da će ostati i dalje – kazao je predsjednik DPDS-a Denis Orlić na jutrošnjoj dodjeli medalje Stjepana Gradića za poseban doprinos obnovi baštine.

– Uistinu smo sretni što dijelimo zadnju iz niza medalja koje je Društvo iskovalo, Stjepana Gradića Oca Domovine. Njegovu medalju ne može se dati svakome. Zna se na koji način i u koje doba je on štitio i uspio zaštititi interese Grada. Ova tri gospara nastavili su štititi dobrobit Društva i Grada – dodao je Orlić.

– Gradić je pregovarao između Isusovačkog reda i Dubrovačke republike da se osnuje Collegium Ragusinum, ali bio je dijecezanski svećenik, nije bio Jezuit, zato smo stavili Katedralu – objasnio je Orlić izgled medalje.
Tajnik Društva Niko Kapetanić istaknuo je kako je projekt kovanja medalja pokrenut prije osam godina.

– Medalje su posvećene onim dubrovačkim ljudima koji su se borili i žrtvovali za svoj Grad i Republiku. Od Miha Pracata, Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića do Ilije Sarake i Nikolice Bone. Medalja Stjepana Gradića je posljednja u planiranom nizu. Ima još zaslužnih Dubrovčana, jedan od njih je i Marojica Kaboga, ali to će se dodijeliti iduće godine. Željeli smo podsjetiti sadašnje naraštaje na zaslužne Dubrovčane iz prošlosti, ali ih i dodijeljivati zaslužnim građanima za obnovu spomenika, ili kao aktivni članovi ili kao podupiratelji – istaknuo je Kapetanić.

Najstariji laureat Tomislav Šuljak zahvalio je Društvu na dodjeli ljepota Gradu, dubrovačkih, stonskih i konavoskih zidina te za podizanje i održavanje kulture Dubrovnika.
– Hvala im na održavanju uspomene na divnu povijest Grada, i na želji da se na povijesti uče nove generacije – kazao je Šuljak.

Prof. dr. sc. Ivo Banac istaknuo je kako priznanje stiže u teškoj godini okršaja koji ‘još uvijek nisu gotovi’.
– Ono što Društvo radi godinama potvrđuje kako rezultat donosi volonterski rad koji rade sami građani i koji se zalažu za ono što je vrijedno svoje sredine i domovine. Loše je kad se u državnim organizacijama ili lokalnoj upravi pojave oni koji to osporavaju i sve usmjeruju natrag u trenutku kad bi ovakvih inicijativa trebalo biti više. Želio bih da građani shvate koliki je doprinos Društva Gradu – rekao je Banac.

Najmlađi laureat Jasen Mesić kazao je kako, premda nije Dubrovčanin, izuzetno cijeni rad DPDS-a na polju kulturne baštine.
– Kad je Društvo osnovano, bilo je prava avangarda. I danas u svim strategijama vidite da je primjer kad građani kontribuiraju u suživotu sa spomenicima, to je postalo pisano pravilo kojeg se neki ne drže, a postalo je i uzus struke koja preporuča da se najbolje štiti onaj spomenik na čijem štićenju sudjeluje lokalna zajednica. Zidine nisu štitile samo kuće, već i duh jednog prostora, posebne kulture i društvenog ustroja koji je iznjedrio sve čemu se možemo diviti – istaknuo je Mesić.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist