Vaše vijesti

DORINA MITIĆ ŠOŠA Stradun nije cirkuska arena za iživljavanje svakojakih vizionara i bolesnih umotvorina

DORINA MITIĆ ŠOŠA Stradun nije cirkuska arena za iživljavanje svakojakih vizionara i bolesnih umotvorina

Ministarsvo kulture RH donijelo je odluku, zabranjene su ugostiteljske kućice na Stradunu.

Gradonačelnik je burno reagiro, pobunio se, ali i uvrijedio, jer njegov ‘genijalni’ izum je kompromitiran. Na društvenim mrežama pravi je bum komentara, raznih, svi pišu što mislu, pišu oni što znaju mislit, a pogotovo oni što neznaju. Svi pišu.

Ali najviše čudi to što se nikako ne može naći tekst koji bi realno i objektivno opiso cijelu situaciju, a situacija je ta da se ove i ovakve teme i dileme, diskusije i mišljenja nikad nijesu trebale, a ni smjele dogodit u Gradu. Nikad se nije trebala dogodit hiper komercijalizacija Grada, posebno Straduna, jer je tu riječ o vrijednoj, jedinstvenoj i neponovljivoj svijetskoj kulturnoj baštini koju treba poštivat i čuvat poput dragocjenog, lako lomljivog rariteta i pošto poto sačuvat za buduće genearcije.

Stradun nije poligon niti cirkuska arena za iživljavanje svakojakih vizionara i bolesnih umotvorina, nego osjetljiva kulturna baština visoke i neprocjenjive vrijednosti, pa ga tako treba i tretirat, s puno zaslužene pažnje i poštovanja.

Nije se smjela dogodit hiper komercijalizacija Grada, a dogodila se upravo u organizaciji neodgovorne vlasti Grada sa gradonačelnikom Vlahušićom na čelu. Neodgovorna vlast je ona koja je svetu i primarnu dužnost očuvanja baštine Grada, zamijenila i podredila rasprodaji i mahnitom iskorištavanju svakog pedlja tog vrijednog nasljedstva sa jednim jedinim ciljem, stvaranjem profita.

Taj tzv. zimski festival jadna je kič izmišljotina komercijaliziranog uma kojemu ništa nije sveto, pa ni saloča od Grada.

Umotvorina je to potpuno ispod svakog nivoa Grada, pa i sa štetnim posljedicama. A oni koji govore o nekakvoj ‘pustoši’ u Gradu i na Stradunu zimi, a koju bi taj nakaradni ‘festival’ trebao rastjerati, zapravo su jadnici, opustošeni i prazni u svojoj duši, pa traže načina kako ispunit tu prazninu.

Ali traže to na krivom mjestu i na krivi način, jer kućice, kobasice i kič događanja na Stradunu samo su mizeran efekt kratkoga daha.

Bez obzira na najrazličitija mišljenja i stavove o ovome, ostaje važna činjenica koje svi i uvijek moramo bit svjesni, a to je da je Grad jedinstvena neprocjenjiva kulturna baština, nam u naslijedstvo, pa maksimalno pažljiv i odgovoran odnos prema njemu nema alternativu. Svaka komercijalizacija i nepromišljeno ponašanje je potencijalna opasnost za Grad koji je ipak svaki dan sve stariji i ranjiviji.

Dr. Dorina Mitić-Šoša

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist