Vaše vijesti

DORINA MITIĆ-ŠOŠA Lokanda na Peskariji: ciganska čerga, menza comunale, cirkus

DORINA MITIĆ-ŠOŠA Lokanda na Peskariji: ciganska čerga, menza comunale, cirkus

Lokanda na Peskariji, još je zovu i ciganska čerga, menza comunale, cirkus i slično, jer ta devastacija u prostoru je tako strašna da je za nju teško pronaći odgovarajući izraz.

Preko 100 stolova,preko 400 stolica strašnog izgleda i dizajna, zatrpavaju javnu površinu Peskarije, a za sve to postoji čak i jedan zahod? Prostor ‘krasi’ šest zastrašujućih ostakljenih montažnih baraka za koje nikad, od kada postoje (od 2008. godine) nije postojala nikakva dozvola .Uz to idu i pripadajući dodaci u obliku drvenih podija, priručnih kuhinja i frižidera, sve garnirano šporkecom i nabacano kao u najgorem mogućem skladištu svega i svačega. Zaista je nevjerojatno da tako nešto nakazno može postojati u srcu jednog Dubrovnika.

Ali poanta je zapravo u tome što je vlasnik te ‘nakaznosti’ još 29. svibnja 2012. dobio pravomoćno i neodgodivo Rješenje Ministarstva kulture RH o bezuvjetnom uklanjanju svih intervencija na prostoru Peskarije, a što je obuhvaćalo sve montažne barake i ostale nadogradnje na staroj ribarnici. Da stvar bude bolja, svi nadležni u vlasti Grada i Županije službeno su također o tome obaviješteni, kao i policija, ali gle čuda, NIŠTA SE NIJE DOGODILO!

Barake i ostalo montirano smeće i dalje tamo stoji, netaknuto. Štoviše, barake su preko zime dobile i nadogradnju s rasvjetnim tijelima, a u nastavku njihova slijeda pojavila se još jedna kućica, malo drugačija, ali ipak kućica. Pristup Peskariji zakrčen je kašunima raznih oblika i veličina, a koji imaju za cilj prodavanje trećerazrednih suvenira. Sve u svemu,ne može bit strašnije!

Čovjek, građanin ili turist ne samo da tu više nema prostora za normalno kretanje nego zapravo više ništa niti ne vidi od Peskarije, jer je sve zagrađeno i pretrpano raznim neprimjerenim predmetima koji se nikako ne uklapaju u prostor Peskarije nego je nepovratno nagrđuju.

Ali u svemu ovome namjera mi je bila ne samo i opet skrenuti pozornost na tu strašnu devastaciju Peskarije, koja je kao javni prostor oteta građanima, ali i nagrđena za posjetioce, nego sam htjela naglasiti tvrdokornu činjenicu javašluka i korumpiranosti i gradskih i županijskih vlasti, koji su i u ovom slučaju pokazali potpuno nepoštivanje institucija RH, oglušivši se o pravomoćno Rješenje Ministarstva kulture RH od 29. svibnja 2012., pa tako gluhi i slijepi ostali sve do danas. Po dobro uhodanom običaju nitko nije odgovoran, ni Župan, ni gradonačelnik, ni odgovorne osobe. U ovom slučaju i policija je ostala ‘bez teksta’.

Svi znaju, svi šutu, ne vidu i ne poduzimaju ništa, a nakazna intervencija u prostoru Peskarije na očigled i nezaustavljivo buja iz godine u godinu, pretvarajući nekoć plemeniti i uljuđeni javni prostor namijenjen građanima, u bezoblično smrdljivo smetlište. Ne ulazeći sad u to tko sve od toga ima zaradu i korist, sigurno je da takva ponižena Peskarija služi jedino na sramotu Grada.

Dr. Dorina Mitić-Šoša

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist