Vaše vijesti

DORINA MITIĆ-ŠOŠA ‘Gradonačelnik je stvorio podjele među građanima, atmosferu rivalstva i mržnje’

DORINA MITIĆ-ŠOŠA 'Gradonačelnik je stvorio podjele među građanima, atmosferu rivalstva i mržnje'

Dolazi nam Božić, najveći katolički blagdan kojega je u Gradu uvijek obilježavalo zajedništvo, familijarna okupljanja, ljubav, praštanje, vjera, mir… Grad je za sve imao svoje običaje pa tako i za Božić. Znalo se sve što se koji dan treba činit da bi se Božić dočekao svečano, dostojanstveno i u miru.

Danas možemo zaključit jedino to da se i taj dubrovački običaj u Gradu potpuno izgubio, opet zahvaljujući gradskoj vlasti. U velikim željama i nastojanjima da se stvori ekstra božićni ugođaj u Gradu, po uzoru na neke europske gradove, postiglo se nešto potpuno suprotno. Umjesto mira, sklada i zajedništva pred blagdan, nastala je atmosfera podjele među građanima, atmosfera rivalstva pa i mržnje. Stvorene su dvije neprijateljske fronte koje kao da se preko društvenih mreža, ali i ostalih medija, natječu tko će bit jači u uvredama, omalovažavanju i ponižavanju suprotne ekipe. Sve to nije ni lijepo ni dobro, a niti može imati dugoročno dobre rezultate.

Autor svih ovih igara je, zna se, gradonačelnik Andro Vlahušić, a uzrok jest njegovo neshvaćanje i nerazumijevanje same uloge gradonačelnika, čija je dužnost biti zastupnik svih građana, a ne samo onih koji su ga izabrali. Iz tog nerazumijevanja svoje uloge u Gradu su nastale mnogobrojne negativne situacije, ali najgora situacija jest stvaranje podjela među građanima, na one zadovoljne, njegove istomišljenike i one nezadovoljne, s drugačijim razmišljanjima. Bez obzira na želje, vizije, prohtjeve i slično, dužnost gadonačelnika je brinuti o zadovoljstvu SVIH građana, jer svi imaju pravo biti zadovoljni u svome Gradu. Stvaranje podjela među građanima ne vodi ničemu dobrome, samo stvara lažni privid momentalne premoći autora.

„Kućice„ na Stradunu su zapravo jedan vrlo šokantan čin u režiji gradonačelnika, na koji on nije imao pravo bez jasnog stava javnog mnijenja, Gradskog vijeća i struke. Dubrovnik je grad sa svjetski poznatom stoljetnom kulturom, tradicijom i običajima pa je svako uspoređivanje sa bilo kojim drugim gradom u svijetu, velika pogreška. Nije Dubrovniku potrebno imitirat nikoga u svijetu, jer je on sam po sebi jedinstven i takav da bi ga mnogi imitirali da mogu. Potrebno je samo u blagdansko vrijeme diskretno istaknut tu posebnost, i ništa više. Ali i inače, uvijek je bolje biti svoj, a ne loša kopija nekoga drugoga pa ma kako taj drugi bio divan i krasan. Ali, umjesto elegantne diskretnosti, dobili smo kič-situaciju gdje se enormna količina zajedničkih solada potrošila zbog zadovoljavanja gradonačelnikovih vizija.

Ako je cilj gradonačelnika bio „oživiti Grad“, onda bi morao biti svijestan činjenice da se grad oživljava jedino njegovim stalnim stanovništvom i sadržajima potrebnim za život, a nikako ne kampanjskim zabavama na otvorenom, uz potpuno nepoštivanje onih stanovnika koji još uspijevaju živjet u Gradu. Ako je pak gradonačelnik zaljubljenik ovakvih zabava s kućicama, šatorima, kobasicama i slično, u redu, ali to se moglo učinit primjerice na Peskariji gdje već ionako godinama protuzakonito stoje montirane kućice, i za razliku od ovih na Stradunu, imaju vodu i zahod! Moglo je i na Pilama, ali Stradun je svakako morao ostat prohodan i u skladu sa stavovima struke i mišljenjem preostalog stanovništva Grada.

U svemu ovome, zasigurno nije dobro kad je gradonačelnik konfliktna osoba, stalno u sukobu s jednim pa i većim dijelom građana. Tada se umjesto zadovoljstva i zajedništva stvaraju, nezadovoljstva, podjele pa i međusobni animoziteti, što je svakako i uvijek nepoželjno, a naročito u ovo predbožićno vrijeme koje bi svim građanima trebalo donijet radost i mir nadolazećeg Božića.

Dr. Dorina Mitić-Šoša

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

 

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist