Kultura

Dora Ruždjak Podolski nova intendantica Igara?

Dora Ruždjak Podolski nova intendantica Igara?

Redateljica Dora Ruždjak Podolski, okrunjena kao ‘najzaposlenija hrvatska redateljica’, trebala bi biti nova intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, neslužbeno doznaje DuList.

Ruždjak Podolski itekako je poznata dubrovačkoj publici. Naime, od 2009. do 2012. bila je ravnateljicom dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svom impresivnom redateljskom radu režirala je ukupno preko 60 dramskih, opernih i operetnih naslova te mjuzikala.

Iz biografije objavljene na stranicama DLJI saznajemo kako među najdraža ostvarenja ubraja sljedeće režije: Ljepotica i zvijer (GK Trešnja), Madama Butterfly (HNK Zagreb), Tragedija mozgova (KUFER), Ježeva kućica (GK Trešnja), Lijepa Helena (HNK Osijek), Puccini – La Boheme (HNK Split), Priča o vojaku (Dubrovačke ljetne igre), te Chicago i Aida (Gradsko kazalište Komedija).

Ruždjak Podolski završila je Školu za ritmiku i ples te Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studirala je latinski i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1997. diplomirala kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Zagrebačkom kazalištu mladih, Gradskom kazalištu Komedija, Gavelli, Trešnji i brojnim drugima diljem Hrvatske.
2002. godine postavlja operu Nikola Šubić Zrinjski u Missisauga Operi u Torontu, 2007. Chicago u St.Petersburgu, 2011. Carmen u Narodnom pozorištu u Sarajevu… Tu su i režije dodjela Novinarske rock nagrade Crni mačak, Porin, Nagrade hrvatskog glumišta… Te naravno, svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara. Također, režirala je i svečanost ulaska Hrvatske u EU.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist