Zanimljivosti

Donosimo vam sedam savjeta za zdrav i ukusan roštilj

Donosimo vam sedam savjeta za zdrav i ukusan roštilj

Prilikom roštiljanja slijedite ove savjete koje donosi volim-meso.hr koji će vam omogućiti ukusan roštilj vrijedan ponovne pripreme.

Pravilnom pripremom hrane i jednostavnim trikovima, negativni aspekti svake termičke obrade hrane mogu se znatno umanjiti, dok oni pozitivni i poželjni istovremeno dobivaju na značenju.
Jelo tad postaje delicija u kojoj u potpunosti i bez straha možemo uživati. Isto vrijedi i za roštilj. Kako umanjiti negativne aspekte pripreme hrane na žaru, a pozitivne maksimalno istaknuti, pročitajte u sljedećim savjetima.

1. Odabir i održavanje: Dobar roštilj je pola posla!

Sama konstrukcija roštilja i način korištenja istog od odlučujuće su važnosti za smanjenje nepoželjnih svojstava. Izaberite roštilj koji onemogućuje kapanje masti na izvor topline, što sprečava nastajanje štetnih odnosno toksičnih tvari. Pametno podmazujte rešetke roštilja tankim premazom masoće koja ne kaplje, nego sprečava lijepljenje zagorenih ostataka s roštilja na hranu, ali i obrnuto, hrane na roštilj. Redovito čistite rešetke roštilja – nakon svakog roštiljanja. Dok su rešetke još tople, temeljito očistite roštilj, kako se štetne tvari ne bi gomilale i lijepile na hranu prilikom iduće pripreme.

2. Antioksidativna marinada ili pac
Dobra marinada idealan je način omekšavanja mesa i jednostavan način smanjenja mogućeg kvarenja mesa, no jednako tako i ono što stvara prvi “osjet” u okusu budućeg roštilja. Poboljšava okus roštiljane hrane, no istovremeno ju čini i zdravstveno sigurnijom. U mesu mariniranom “pacom” od maslinovog ulja, jabučnog octa, češnjaka, senfa, limunovog soka, soli i smeđeg šećera ili meda, roštiljanoj manje od pola sata, koncentracija kancerogenih tvari, sukladno posljednjim istraživanjima, bila je značajno manja. Iako još uvijek nije utvrđen točan mehanizam ovog djelovanja, pretpostavka je da navedeni sastojci marinade doslovno preusmjeravaju tijek reakcija i time onemogućuju nastanak kancerogenih spojeva u roštiljanoj hrani.

3. Uz meso i ribu, roštiljajte i povrće

Zasićene masti i visoke temperature ključni su čimbenici formiranja štetnih spojeva. Zato uklonite veće masne dijelove komada mesa i pripremite domaću marinadu, bez industrijskih začinskih mješavina i preljeva. U duhu pravilne prehrane, roštiljajte krte komade mesa i peradi te raznoliko povrće. Jer upravo roštiljanjem povrća ne nastaju štetne tvari koje razvija visoka temperatura i vatra.

4. Predpriprema: Skuhajte hranu prije roštiljanja

Prethodna termička obrada hrane smanjuje mogućnost razvoja najvećih neprijatelja roštilja – mikroorganizama poput bakterija i štetnih tvari koje nastaju predugom pripremom na roštilju.
Predpriprema mesa kuhanjem ili pečenjem u pećnici na niskoj temperaturi i zatim “dovršavanje” na roštilju, smanjuje često prisutan efekt sirove unutrašnjosti i prepečene, čak i pougljene površine.

5. Učestalost i način roštiljanja

Ako ne pretjerujete s učestalošću i količinama roštiljane hrane, nema mjesta zabrinutosti.
Ravnomjernim okretanjem mesa na nižim temperaturama žara postiže se ujednačeno pečenje hrane koja će se u potpunosti termički obraditi, ali pritom ne i isušiti.
Izbjegavanje prepečenosti hrane i pougljenih djelova te s druge strane sirove unutrašnjosti može se postići korištenjem aluminijske folije. Alufoliju možete koristiti za omatanje namirnice, ali i kao barijeru između žara i namirnice. Na ovaj način mijenjate konstrukciju svoga roštilja i smanjujete količinu dima nastalog gorenjem masnoće. Osim toga, ovaj način omogućava zadržavanje sokova namirnice unutar nje same i time čini sočnije i zdravije zalogaje.

6. Prilozi: Roštiljajte u boji

Meso i riba najčešći su gosti roštilja i odlični izvori bjelančevina, no zbog ujednačenosti i nemaštovitosti, uz bijeli kruh i peciva te gotove umake, ovakav obrok može se deklarirati kao “loš” ili “nezdrav”. Roštiljano meso, ribu i povrće nutitivno će uravnotežiti domaće marinade i umaci, uz obilje šarenih salata i integralnih peciva.

7. Meso: Neizostavan dio svakog roštilja

Meso je gotovo uvijek neizostavni dio roštilja, stoga je važno birati pametno. Meso koje sadrži najviše hranjivih tvari je upravo crveno meso. Ovo meso bogato je svim esencijalnim aminokiselinama i mineralima među kojima se najviše ističu željezo, cink i selen. Pravilnom pripremom roštilja i kvalitetnim komadom crvenog mesa uz šarene salate dobit ćete ukusan, zdrav i zasitan obrok.

Uz malo truda, znanja i mašte, roštilj može biti vrhunsko gastronomsko i nutricionistički opravdano te uvijek zabavno i preukusno iskustvo!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist