Aktualno

DONOSIMO Oni žele Hotele Plat!

DONOSIMO Oni žele Hotele Plat!

Hoteli Plat u tijeku su još jednog natječaja u kojem traže novog vlasnika.

Razrušeni kompleks u Župi dubrovačkoj od Domovinskog rata čeka ili obnovu od strane države ili novog vlasnika koji će to napraviti umjesto nje, a hoteli su nedavno prošli i postupak predstečajne nagodbe u kojima im je otpisan dio duga prema Ministarstvu financija zbog čega bi trebali biti primamljiviji mamac za potencijalne ‘velike igrače’.
No kako to obično biva u Republici Hrvatskoj, stvari se rade ‘s brda s dola’, pa se tako i u ovom natječaju može naći blago rečeno sumnjivih elemenata.

Podsjetimo 19. prosinca Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) donio je odluku o prikupljanju neobvezujućih ponuda za hotele Plat, a početna cijena za kupnju 182.440 dionica iznosi 548,10 kuna, odnosno 99.995.364 kune za sve dionice. No ono što je u prvom redu sporno su razlike između odluka koju je CERP donio 24. srpnja prošle godine, a potom kasnije u drugom natječaju 19. prosinca 2014. godine.

Neobavezan program ulaganja
Naime prema uvjetima natječaja u prvom pokušaju, osim najveće kupovne cijene jedan od glavnih uvjeta bio je Plan ulaganja težak najmanje 92 milijuna kuna uz ugovornu kaznu od 15 milijuna kuna u slučaju neispunjavanja, a investicija se morala napraviti ‘sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji na način da svi smještajni objekti Društva moraju biti kategorizirani minimalno kategorijom četiri zvjezdice’.
Ovakvog uvjeta u novom natječaju nema, a CERP i DUUDI idu toliko daleko da potencijalnim investitorima ostavljaju mogućnost, umjesto obveze dostave Plana ulaganja.

Nevjerojatna je ovakva konstrukcija odluke, naročito kada se promotre posljednji članci ovih odluka u kojima je na ljeto prošle godine isticano kako će se najboljim ponuditeljom smatrati onaj koji ‘ponudi najveću kupovnu cijenu i ispuni ostale uvjete natječaja’, dok taj članak u odluci iz prosinca za najboljeg ponuditelja navodi samo onog koji ponudi najveću kupovnu cijenu.

Iz svega jasno proizlazi da u novoj rundi nema nikakve zaštite osnovne djelatnosti hotela, a samim time ni kakve takve zaštite radnih mjesta.

Osim uvjeta natječaja, prijepori su se razvili i oko imena potencijalnih investitora, a kako je već ranije objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, zabavnog akronima DUUDI, za hotele Plat je pristiglo devet pisama namjere. Imena investirora nisu objavljena, a DUUDI je to pravdao činjenicom kako je riječ o neobvezujućem postupku u kojem ne postoji obveza objave.

DuList je ipak doznao tko to želi hotele Plat, a detalje potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist