Garaža

Donosimo Odluku o zatvaranju

Donosimo Odluku o zatvaranju

Dok se i danas u gradskoj upravi sastančilo na temu Javne garaže, duList je došao u posjed jučerašnje Odluke i upute o zatvaranju Javne garaže,

koju je gradonačelniku Vlahušiću i PBZ-u, uputio član uprave Midia grupe Steven Turner, kao i njegovog izvješća o održanom sastanku s predstavnicima PBZ-a. U njoj se navodi kako Javna garaža na Ilijinoj glavici mora biti zatvorena najkasnije do danas u 17 sati, zbog toga što Grad Dubrovnik i Ragusa Parking nisu ispoštovali svoje obveze, zbog blokade poslovnog računa  Ragusa Parkinga jer nisu ispunjeni uvjeti postavljeni od PBZ-a za nesmetani nastavak rada toga društva.

Navodi se i kako je nespremnost Grada Dubrovnika da ispoštuje uvjete iz Ugovora o upravljanju i zakupu od 1.travnja 2005. s kasnijim izmjenama i dopunama rezultirala ovakvom odlukom te kako je Javnoj garaži isteklo javno osiguranje i druga potrebna osiguranja, točnije pristup za javnost.

U Zaključcima sa sastanka s PBZ-om održanog uoči isteka roka 31. siječnja 2012., Steven Turner navodi kako su predstavnici Garaže Dubrovnik održali sastanak s predstavnicima Sektora za naplatu potraživanja PBZ-a. Naime, krajnji rok za postizanje dogovora istekoa je jučer, a do tada je, kako je uvjetovala PBZ, trebalo postići sporazum za rješenje duguovanja u iznosu od 14 milijuna kuna prema toj banci, uz  postizanje dostatne sigurnosti da se slične situacije neće ponavljati.

Turner se u tok izvješću osvrće na ranije sastanke i razgovore s gradonačelnikom Vlahušićem, te ističe kako je PBZ obavijestio da gradonačelnik preuzima osobno vođenje pregovora, te da Grad Dubrovnik zahtjeva potpisivanje novog ugovora za Projekt umjesto prijedloga III Aneksa koji je usuglašen sa zamjenikom Nikom Šaljom koji do tada vodio pregovore. Također je istaknuo da Grad pristaje na provođenje hitnog postupka medijacije kao pravnog okvira za postizanje novog ugovora, te da će Grad učiniti maksimalne napore za prihvaćanje izmjena i dopuna GUP-a za omogućavanje izgradnje dodatnog kompleksa na vru Javne garaže te za ishođenje potrebnih dozvola. Na tim ranijim sastancima, čini se da je dogovoreno, prema pisanju Stevena Turnera, o čemu je obavijestio PBZ, dogovoreno je  da će Grad organizirati financijski aranžman s PBZ-om s ciljem pokrivanja postojećeg dugovanja prema PBZ-u te osiguranje financijske stabilnosti i pokrivanje budućih dugova do trenutka dobivanja uporabne dozvole za navedeni kompleks, nakon čega će se uvesti međunarodni renomirani zakupac  za cjelokupni podzemno-nadzemni kompleks projekta s ciljem preuzimanja financijskih obveza umjesto Grada Dubrovnika. Podsjetimo, sve ovo kao i o nužnosti izgradnje kompleksa na vrhu Javne garaže potvrdio je jučer i gradonačelnik Vlahušić u izjavi za Radio Dubrovnik.

Nadalje, Turner navodi, kako će PBZ, s obzirom da nisu ispoštovani ni zahtjev ni zadani rok, a dogovor nije postignut odnosno Grad ga nije prihvtio, danas do kraja radnog dana, bez odgode otkazati kompletni Ugovor o kreditu za Projekt i pokrenuti ovrhu nad Javnom garažom. Isto će uključivati nastavak trajne blokade računa Ragusa Parkinga i Garaže Dubrovnik bez iznimke odnosno mogućnosti privremene odblokade za podmirivanje osnovnih troškova.

S druge strane, navodi Turner, PBZ je potvrdila spremnost da odmah po postizanju prije spomenutog formalnog dogovora u vrlo kratkom roku, prekine postupak ovrhe i pristupi prikladnom  reprogramu kredita. Ukoliko Grad nije u stanju odmah sklopiti novi ugovor na spomenutim načelnim okvirima već smatra da je nužno provesti proces medijacije, Turner je predložio okvir medijacije i zatražio od gradonačelnika da, ukoliko na njega pristane, 29. veljače bude krajnji roka za formaliziranje i potpis spomenutog novog ugovora. 

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović