Grad

DONOSIMO Cijene studiranja na Sveučilištu u Dubrovniku skaču u nebo, poskupljenja i do 100 posto!

DONOSIMO Cijene studiranja na Sveučilištu u Dubrovniku skaču u nebo, poskupljenja i do 100 posto!

Cijene studiranja na Sveučilištu u Dubrovniku skaču u nebo i to već od jeseni, odnosno sljedeće akademske godine 2016./2017. godine.
Naime, zbog ‘usklađivanja s odlukom Ministarstva’ pojedini studiji će biti više od 100 posto skuplji! Najveća promjena je tako na ‘Umjetničkom području’, odnosno studiju restauracije koji će koštati 7500 kuna i na preddiplomskom i na diplomskom stupnju. Sve ‘Tehničke znanosti’, odnosno Nautika, Brodostrojarstvo, Pomorske tehnologije jahta i marina, Elektrotehnika, Računarstvo, kao i diplomski studiji Pomorstvo, Elektrotehnika i Poslovno računarstvo koštat će 5600 kuna, a ista je situacija s ‘Biotehničkim znanostima’, odnosno Akvakulturom te Marikulturom na diplomskom stupnju koji će također koštati 5600 kuna. ‘Humanističke znanosti’, odnosno Povijest Jadrana i Mediterana koštat će 4500 kuna, dok će ‘Društvene znanosti’, odnosno Ekonomija, Poslovna ekonomija, te Mediji i kultura društva, kao i njihove diplomske varijante koštat 4300 kuna po godini.
-To je odluka Vlade i na nivou je Hrvatske. Mi smo primijenili odluku Vlade i dobili suglasnost Studentskog zbora. I dalje smo najjeftiniji u Hrvatskoj, ali smo se morali uklopiti u njihove smjernice jer Ministarstvo propisuje – rekao nam je Glavni tajnik Sveučilišta Dalibor Ivušić.
Na naš upit na koga se ovo povećanje sve odnosi, Ivušić odgovara:
-Redoviti studenti koji redovito izvršavaju svoje obaveze ne moraju plaćati ništa. Izvanredni studenti plaćaju ove iznose, a oni koji ne davaju ispite navrijeme plaćaju ECTS bodove – rekao je on.
Na naš upit o tome je li se razgovaralo o uvođenju obročnog plaćanja s obzirom na veliko povećanje cijena, Ivušić odgovara kako se u iznimnim situacijama obročno plaćanje odobrava.
-Takvo plaćanje se odobrava kad studenti to zatraže i prilože neku dokumentaciju kojom to potkrepljuju. To ide preko stručnih vijeća odjela, a o nekoj općoj odredbi o obročnom plaćanju nismo razgovarali. Ako bude potrebe i ako dođe inicijativa Studentskog zbora razmotrit ćemo to. Vjerojatno će sada biti veći broj zahtjeva za obročnim plaćanjem pa ćemo razmotrit i da se jednom općom odlukom izađe u susret studentima – rekao je Ivušić.
Prema njegovim riječima na Sveučilištu u Dubrovniku dosada je vrijedila jedinstvena školarina od 3650 kuna plus 300 kuna troškovi upisa za sve studije osim Sestrinstva koje košta 10 tisuća kuna, a cijena tog studija neće se mijenjati.
Inače, odluka o poskupljenju donesena je na sjednici Senata Sveučilišta od 29. ožujka.

Pročitajte još

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist