Kultura

DON JUAN Predstava o zavodništvu i ponižavanju

Don Juan u KMD

Teatar ‘Manje je više’ gostovao je jučer i danas u Kazalištu Marina Držića sa svojom predstavom ‘Don Juan’ u režiji Ivice Kunčevića, prema tekstu J. P. Molierea.

Don Juan ili Hrvoje Klobučar, osim što je poznat kao zavodnik, u predstavi je predstavljen kao beskrupulozan čovjek, koji se u maniri bahatosti ne obazire ni na koga, podcjenjuje sve oko sebe, ponekad posluša tek svog vjernog slugu Sganarellea kojeg je izvrsno utjelovio Filip Riđički.

Don Juan je i u zavodništvu dijaboličan. Kad osvoji, odbacuje i uzbuđuje ga sam čin osvajanja. Osvojeno ostavlja slomljeno i poniženo. Najveći je to zločinac kojega je zemlja ikad nosila, koji ne vjeruje ni u Boga, ni u vraga… Tako ga vidi priprosti Sganarelle. I velikim dijelom ima pravo. Ostaje, međutim, onaj skriveni, unutarnji život tog očajničkog pobunjenika, neka fundamentalna pitanja kojima, provocirajući sve općeprihvaćene društvene vrijednosti, pokušava polemizirati sa samim Bogom.

Mia Krajcar i Ana Matković pak utjelovljuju mnoštvo različitih likova, čineći predstavu dinamičnijom, a pred sam kraj, u njoj je publika mogla osjetiti sve više i više i polemike i moraliziranja, iako sam glavni junak ne posustaje u svojoj zlob, koja ga u konačnici, maniri njegove prirode, na kraju i uništava.

 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist