Aktualno

Don Grubišić suspediran

Don Grubišić suspediran

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić suspendirao je saborskog zastupnika don Ivana Grubišića, koji više ne može nositi svećeničko odijelo, ali i ispovjedati, propovijedati te služiti misu, donosi portal Index.hr.

 

Nadbiskup kaže da je to učinio zbog toga što se ni nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora, don Grubišić nije želio pokoriti onome što mu je zakonom zabranjeno, nego i dalje ustrajava na neposlušnosti. Motivi kojima se nadbiskup rukovodio su dužnost Ordinarija, poštovanje kanonskih propisa i dobro Crkve.

Suspenzija mu je izrečena zbog aktivnog sudjelovanja u politici, prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

– Kaznu obustave, tj. suspenzije čina vlasti Svetoga reda nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije, tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline. Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu, koje je, među ostalima, i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno sa ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanje njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj. Kaznom se ne umanjuje obaveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine, kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Nadbiskupije – navodi se u priopćenju povodom kažnjavanja don Ivana.

Don Ivan Grubišić dao je naslutiti da i on drži kako kazna zapravo nema veze s njegovim političkim djelovanjem, već političkim stavovima.

– Nemam komentar, uostalom, ne znam što to znači, jer ja nisam politička stranka. Mislim da će građani sami shvatiti o čemu se ovdje radi – komentirao je za Index.hr don Grubišić.

Podsjetimo, don Ivan Grubišić sa svojom nezavisnom listom osvojio je dva mandata u X. izbornoj jedinici.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist