Zanimljivosti

Dok se Splićani lome, u Stonu sol čeka

Dok se Splićani lome, u Stonu sol čeka

Na skladištu solane u Stonu stoji i čeka oko dvije tisuće tona industrijske soli za posipanje ulica i cesta, a niti jedan grad iz Splitsko-dalmatinske županije

osim Kaštela nije pokazao interes za kupnju, piše tportal.
Naime, unatoč smrznutim ulicama dalmatinskih gradova, posebno Splita gdje je zabilježeno preko sedamsto lomova građana i gdje su gradske službe potpuno podbacile, interes za kupnju industrijske soli je nikakav, iako se gradovi žale da su u nedostatku. Tvrdi tako direktor stonske solane Sveto Pejić.

– Svi koji trebaju znati znaju za naše zalihe soli. Osim Dubrovačkih cesta koje su prije sezone kupile 50 tona soli nitko drugi se nije javljao. Tek smo prije par dana kontaktirani iz Kaštela koja su zatražila deset tona soli. Pokušavali smo prijašnjih godina na natječajima HAC-a, ali tamo vladaju jaki lobiji i nelojalna konkurencija koja sol uvozi iz afričkih zemalja – ističe Pejić.

Pejić podsjeća kako su sol prije nekoliko godina davali i besplatno pod uvjetom da dođu po nju, ali je nisu htjeli uzeti jer je navodno prekrupna i mogla bi ošteti vozila. Sada je njena cijena oko 900 kuna za tonu.

U Splitu se ljudi lome, a dvije tisuće tona soli, koja trpi temperature od minus 15 stupnjeva, stoji na skladištu.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist