Grad

Dobrović podržao gradske projekte gospodarenja otpadom

Dobrović podržao gradske projekte gospodarenja otpadom

Iz Gradske uprave izvijestili su o sastanku gradonačelnika Andra Vlahušića s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem, na kojem se razgovaralo o temama iz područja gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

Ministar Dobrović kazao je kako se gospodarenje otpadom temelji na uvažavanju načela zaštite okoliša propisanih zakonom kojim se uređuje zaštita okoliša i pravnom stečevinom Europske unije, načelima međunarodnog prava zaštite okoliša te znanstvenih spoznaja, najbolje svjetske prakse i pravila struke te kako gradovi snose najveću odgovornost za pravilnu provedbu gospodarenja otpadom.

Na sastanku je istaknuto kako gospodarenje otpadom predstavlja veliki problem za cijelu državu te da u ovom slučaju Dubrovnik nije izuzetak, ali je grad koji se nalazi u jednoj specifičnoj situaciji.

Gradonačelnik Vlahušić i direktorica Čistoće Nataša Gabričević predstavili su ministru Dobroviću korake i projekte koje su Grad Dubrovnik i tvrtka Čistoća realizirali po pitanju gospodarenja otpadom. Predstavljeni su i rezultati projekta reciklažnog dvorišta pod Dubom, a predstavljeno je i novo reciklažno dvorište u Mokošici koje bi s radom trebalo započeti uskoro.

Gradonačelnik Vlahušić je istaknuo i kako Grad Dubrovnik u suradnji s Općinom Župa dubrovačka ima plan izgradnje reciklažnog dvorišta sa sortirnicom u Župi dubrovačkoj.

-Ono što je interes Općine Župa dubrovačka je da to bude sortirnica suhih reciklata, a početkom prosinca dobit ćemo i studiju isplativosti – kazala je direktorica Čistoće Nataša Gabričević, ističući kako trenutačno Dubrovniku najveći problem predstavlja odlagalište Grabovica.

-Nama je cilj u blizini Grabovice napraviti sortirnicu s pretovarnom zonom i to bi bilo najidealnije rješenje za gospodarenje otpadom na području Grada – kazao je Gradonačelnik Vlahušić dodajući kako Čistoća od Konavala do Stona skupi oko 28 tisuća tona otpada od kojeg se već iduće godine može oko šest tona reciklirati, a kroz nadolazeće godine i pravilno gospodarenje otpadom taj broj će i rasti.

Ministar Dobrović istaknuo je kako Grad Dubrovnik ima punu podršku Ministarstva za najavljene projekte te da stoje na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

Gradonačelnik Vlahušić predstavio je ministru Dobroviću i projekt pročistača na Ombli koji bi s radom trebao započeti iduće godine. Ministar je izrazio zadovoljstvo projektom ističući kako je izgradnja pročistača od iznimne važnosti za Dubrovnik i njegove stanovnike, a na pitanje o problemima odlaganja mulja iz pročistača otpadnih voda ministar je kazao kako se sav mulj uz pravilnu obradu može korisno iskoristiti, a kao primjer je naveo njegovo korištenje u poljoprivredi ili kao bio mase.

Gradonačelnik i ministar dotakli su se i projekta golfa na Srđu. Ministar je kazao kako su investitori zatražili novu studiju utjecaja na okoliš te da će više informacija o svemu imati kada je dobije na uvid.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist