Natrag
22.9.2017 22:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

DOBROSLAVIĆ ”Ne zaslužujemo omalovažavanje! Dubrovnik nije slučajno u kruni hrvatskog grba’

5.2.2016 @ 12:02 Baldo Marunčić Županija

Podijelite:

Ne zaslužujemo takvo omalovažavanje i poigravanje županijom i Dubrovnikom. Neka se ti koji crtaju karte sjete da se Dubrovnik nalazi u kruni hrvatskog grba. Mislili li itko da se tamo našao slučajno ili greškom? – izjavio je danas župan Nikola Dobroslavić reagirajući na napise u medijima o mogućem regionalnom ustroju države koji ide k ukidanju županija i stvaranju 5 do 7 regija.

-Bez obzira što to nije prijedlog Vlade i nije jasno odakle dolazi, htjeli smo reagirati, kao i sve ove godine kad je neprestano trajao udar na županije u pokušaju progurivanja ustroja s pet regija. Takav ustroj smatramo štetnim, jer po povijesnim crtama cijepa hrvatsko nacionalno biće i otvara moguće sukobe koji su obilježili našu povijest. Smanjenje broja županija je nepotrebno jer je sadašnji ustroj županija dobar – istaknuo je Dobroslavić.

-Eventualno spajanje županije prihvatljivo je jedino ako to podržavaju same županije, jedinice lokalne samouprave i građani – kazao je župan.

-Rasprava o regionalnom ustroju je površna, često i politikantska, bez studioznog pristupa. Zanemaruje Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i isključuje građane. EU ničim svojim članicama ne propisuje broj stanovnika kao kriterij. Kod nas je to argument protiv županija, cenzus od 800 tisuća stanovnika, što je neistina i podvala – dodao je Dobroslavić, nazvavši prijedlog novog preustroja ‘podcjenjivačkim’.

-Županija je po svim pokazateljima uspješna regionalna jedinica, a samo joj zlonamjerni mogu odricati pravo to i ostati. To bi bilo na štetu njenom razvoju i protivno dobrobiti građana. Županiju kao regionalnu jedinicu i Dubrovnik kao regionalno središte nosila je u izbornom programu i koalicija na čelu s HDZ-om, i s tim programom smo izborili pobjedu u dva mandata – rekao je Dobroslavić, podsjetivši i na posebnu deklaraciju Županijske skupštine.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana