Hrvatska

Dobroslavić i Šuica će zajedno u Bruxellesu dijeliti mandarine

Dobroslavić i Šuica će zajedno u Bruxellesu dijeliti mandarine

Otvoreni dani 2014., koje organizira Odbor regija u suradnji s Europskom komisijom te Europskim parlamentom, održat će se od 06. do 09. listopada 2014. godine u Bruxellesu. Ovo okupljanje stručnjaka regionalnog i lokalnog razvoja ključni je godišnji događaj za europske regije te okupi oko šest tisuća sudionika, uključujući kreatore politika, političare i stručnjake sa svih razina vlasti. Dubrovačko-neretvanska županija izabrana je ove godine za vodećeg partnera u konglomeratu Jadransko – jonske makroregije te je ujedno i prva hrvatska županija koja vodi jedan konglomerat.
Na današnjoj konferenciji za novinare župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić izvijestio je o aktivnostima Županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e u okviru Otvorenih dana. Naime, Dubrovačko-neretvanska županija, u ulozi vodećeg partnera, organizira 7. listopada u prostorima Europskog parlamenta konferenciju pod nazivom “Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju: Uloga regija u implementaciji Strategije”, a ukupno uključuje 14 regija, iz sedam zemalja. Jedan od ključnih ciljeva konferencije je i podizanje svijesti šire javnosti o mogućim dugoročnim i održivim rješenjima koje može ponuditi Jadransko-jonska makroregionalna perspektiva.
Jadransko – jonska strategija zasniva se na četiri stupa, odnosno tematska područja: Plavi rast, Povezivanje regije, Kvaliteta okoliša i Održivi turizam. U skladu s tim konferencija je organizirana kroz četiri panela u kojima su govornici, predstavnici regija, upravo iz onih država koje su zadužene za koordinaciju stupova unutar makroregijonalne strategije, pojasnila je voditeljica odjela u DUNEA-i Helena Kangjera. Interes za sudjelovanje na konferenciji je velik te je već u lipnju zatvorena mogućnost registracije zbog popunjenosti svih mjesta.
Dan prije, 6. rujna, također u prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu, bit će otvorena međunarodna izložba ‘Stazama stećaka’, nastala kao rezultat projekta HER.CUL – valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu, kako bi se javnost upoznala s ovim vrijednim kulturno-povijesnim nasljeđem.
U sklopu izložbe predstavit će se i tradicijski proizvodi Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o šest proizvoda – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, koji su postupkom gospodarskog vrednovanja izdvojeni kroz projekt ”Razvoj agroturizama u DNŽ – identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije”. Direktorica DUNEA-e Melanija Milić ovom je prigodom izvijestila i kako je upravo ovaj projekt osvojio srebrnu povelju u kategoriji ”Ruralno-turistički projekti” u natječaju ”Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”. Nagrade će biti dodijeljene u četvrtak u Zagrebu.
Kako bi se upozorilo na loš položaj proizvođača mandarina iz doline Neretve, a kao posljedicu zabrane izvoza u Rusiju, Dubrovačko-neretvanska županija i DUNEA, u suradnji s uredom zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, organizirat će 8. listopada, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, dijeljenje mandarina ispred zgrade Europskog parlamenta. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se nada da će ova akcija skrenuti pažnju na problem plasmana neretvanskih mandarina institucijama Europske unije te ih potaknuti na njegovo rješavanje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist