DuList IN

Do Perua u konavoskoj nošnji!

Do Perua u konavoskoj nošnji!

Robert Jotanović, 23-godišnjak iz Hrvatske, dobio je priliku predstavljati našu zemlju na svjetskom izboru „Mister Sea World“, koji se održavao od 15. do 22. veljače u Peruu.

Ovo novo, ali obećavajuće ime muške modne scene, vratilo se u Hrvatsku 24. 2. s lentom za najboljeg novog modela „Top Model 2012“. Robert je vrlo ponosan zbog uspjeha, no rekao nam je da je ovo tek početak, i da se nada da će postizati još više!

Ono što je nama posebno zanimljivo, upravo je to da je Robert, iako rođen u Rijeci, odabrao baš našu, konavosku nošnju za predstavljanje na Peruanskom izboru. Budući da se radi o izboru na kojem ambasadori, između ostaloga, predstavljaju svoju kulturu i baštinu, svaki finalist morao je odabrati nacionalni kostim nekog dijela svoje zemlje, koji najbolje opisuje njenu povijest, kulturu, te ju posebno predstaviti.

Dakle, Robert našu nošnju nije samo ''prošetao'' po pisti, već je o njoj rekao sve bitne karakteristike koje naučio kako bi je što bolje prezentirao, te tako oduševio sve prisutne.
Naime, baš nekoliko dana prije izbora, Robert je bio u Dubrovniku sa svojom djevojkom, u posjetu njenom ocu, koji je naš sugrađanin. Oduševio se Festom Sv. Vlaha i viđenim nošnjama iz dubrovačkog kraja, te odmah po povratku iz Dubrovnika otišao u zagrebačku posudionicu narodnih nošnji, kako bi jednu i posudio za navedeno natjecanje.

Robert kaže da mu se posebno svidjelo što je nošnja ručno rađena, zatim vez, te njena tradicionalna vrijednost.
Fantastičan uspjeh, još veći je time što je Robert tek nedavno ušao u svijet modelinga, i to baš na nagovor djevojke Ivone i prijateljice Kristine. Slikao se za nekoliko foto-sessiona, a ubrzo nakon toga dobio direktan poziv organizatora gore spomenutog svjetskog natjecanja, koji je njegove fotografije vidio na internetu.

Sada sa svojom djevojkom i prijateljicom razmišlja o pokretanju modne udruge, kako bi između ostalog, eventualnim budućim ambasadorima naše zemlje, olakšali odlazak na svjetska natjecanja. Naime, u Peru je Robert otišao sam, bez menadžera i matične agencije, a sam je pronašao i sponzore za sufinanciranje avionske karte, te time pokazao svoj trud i dosljednost. Dio je, ipak, morao platiti sam, no ta odluka mu se naposljetku isplatila, jer se vratio s velikim iskustvom i visokim plasmanom.

Ipak, nada se da će za sljedeće natjecanje, koje se održava u svibnju na Ekvadoru, lakše naići na razumijevanje sponzora, sada kad se, kažu, svi uvjere da ima potencijala.
Robert sam za sebe kaže da je vrlo skroman i da nije umišljen, ali da teži ka višemu. Ovo naziva odskočnom daskom, i, mora se priznati, odličnim početkom karijere! U Dubrovnik će se rado vraćati.

Foto: Bojan Stoilkovski

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist